Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι οκτώ βασικές παράμετροι της νέας ρύθμισης δανείων

Να βάλει φρένο σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων επιχειρεί η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για τα τραπεζικά δάνεια που συμφώνησε με την τρόικα. Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων η ρύθμιση που προωθείται περιορίζεται μόνο στα ενήμερα δάνεια και παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται σήμερα να ρίξει φως στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση η οποία σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε διαρρεύσει στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα έχει πολλές και ουσιαστικές διαφορές.

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος δανειολήπτης στη ρύθμιση, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, θα είναι πολλά και συνδυαστικά. Ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με τον ίδιο θα αγγίξει τις 200.000 από 110.000 που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να οδεύσει προς τη Βουλή, -στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου-, θα πρέπει πρώτα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια οριζόντια «παρέμβαση» της Πολιτείας μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή ένας διακανονισμός με συγκεκριμένους όρους.

Ερχεται σε μια περίοδο που αναμένεται, λόγω ύφεσης να συνεχίσουν να αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Moody’s εκτιμά ότι τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το 30% μέχρι το τέλος του 2013, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές παράμετροι της ρύθμισης θα είναι οι εξής:

1. Έως το 30% του εισοδήματος η δόση

Μια από τις βασικές αλλαγές που επήλθε μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ότι η δόση προσδιορίζεται έως το 30% του καθαρού εισοδήματός που θα κληθεί να καταβάλει ο ενήμερος δανειολήπτης κάτοχος ενυπόθηκων στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων που θα ενταχθεί στη ρύθμιση.

Το αρχικό σχέδιο, αυτό που είχε παρουσιαστεί στις 19 Νοεμβρίου, έκανε λόγο για καταβολή μόνο τόκων (τοκοπληρωμή) κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος η οποία θα υπολογιζόταν με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Τότε τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν αναφέρει ότι η δόση θα ήταν κάτω από τα 200 ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να το ξεπεράσει το νέο όριο που κάνει λόγο για δόση στο 30% του καθαρού εισοδήματος του δανειολήπτη που θα ενταχθεί στη ρύθμιση αφού θα καταβάλει και μέρος του κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση η δόση τους θα αναπροσαρμόζεται στα νέα εισοδήματα χωρίς να αλλάζει το ποσοστό.

2. Πεδίο εφαρμογής

Αλλαγές, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, υπάρχουν και στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, που θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο).

Η αλλαγή που έχει επέλθει με βάση το αρχικό σχέδιο είναι ότι στη ρύθμιση για τα ενυπόθηκα ενήμερα δάνεια θα μπορούν να ενταθούν δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο έκανε λόγω για οικογενειακό εισόδημα έως τις 25.000 ευρώ.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το εισοδηματικό κριτήριο θα συνδυάζεται και με άλλα κριτήρια, το ποσό θα λειτουργεί κλιμακωτά πάντα όμως με το ανώτερο όριο των 35.000 ευρώ. Ένα από τα κριτήρια ενδέχεται να είναι και ο αριθμός των παιδιών.

Στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να θεσπιστούν ενδιάμεσα «εισοδηματικά επίπεδα».

3. Ποια δάνεια υπάγονται

Αμετάβλητη φαίνεται να παραμένει η παράμετρος για το ποια δάνεια θα υπάγονται. Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν στο Euro2day ότι θα πρόκειται για δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για πολύτεκνους).

4. Οι διευκολύνσεις

Αλλαγές έχουν επέλθει και στην περίοδο χάριτος η οποία μπορεί να μένει σταθερή, με βάση το αρχικό σχέδιο, δηλαδή τα 4 χρόνια (48 μήνες) με επανεξέταση στα 2 έτη, ωστόσο σύμφωνα με το νέο σχέδιο στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δανειολήπτη αυξηθεί, υποχρεούται σε διάστημα ενός μηνός να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα. Επίσης μια φορά το χρόνο η τράπεζα με την οποία έχει επέλθει η ρύθμιση θα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο του εισοδήματος του και των περιουσιακών στοιχείων του.

Σημειώνεται ότι η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

5. Μηδενικές καταβολές για μηδενικά εισοδήματα

Σε ότι αφορά στους δανειολήπτες που δεν έχουν κανένα εισόδημα, όπως οι άνεργοι προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Συγκεκριμένα για τους ενήμερους μέχρι την ψήφιση του νόμου ανέργους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες οι δόσεις θα «παγώσουν» ολοκληρωτικά για μια τετραετία.

6. Η περιουσιακή κατάσταση και το υπόλοιπο του δανείου θα κρίνει την ένταξη

Ένα ακόμη βασικό κριτήριο για να μπορέσει κάποιος ενήμερος δανειολήπτης να ενταχθεί στη ρύθμιση είναι και το ύψος της περιουσιακής του κατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει πλαφόν στη συνολική περιουσιακή κατάσταση (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.α) που πιθανότατα θα προσδιοριστεί χαμηλότερα από τις 300.000 ευρώ, ενώ το ύψος του ανεξόφλητου δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το πενταπλάσιο του εισοδήματος του δανειολήπτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη ρύθμιση.

7. Αλλαγές στο ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη)

Ενισχύεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με πρόβλεψη με βάση την οποία θα αρκεί η συμφωνία των δανειστών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).

8. Προστασία από τα distress funds

Στο σχέδιο νόμου έχει ενταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ρύθμιση για τα distress fund, να υποχρεούνται να έχουν αντίκλητο γραφείο στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση να υπάγονται στο εθνικό δίκαιο. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι αν εκχωρηθεί απαίτηση πιστωτή προς τρίτους, ο εκδοχέας που δεν έχει κύρια κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια οφείλει να ορίσει αντίκλητο στην ελληνική επικράτεια και να το γνωστοποιήσει στον οφειλέτη. Μέχρι τη γνωστοποίηση θα τεκμαίρεται ως αντίκλητος ο τελευταίος εκχωρητής της απαίτησης με κύρια κατοικία, ή έδρα στην ελληνική επικράτεια.

(Πηγή: eisodima.gr)


Financial & Law: Εξωδικαστικές και δικαστικές ρυθμίσεις οφειλών βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - "Κούρεμα" οφειλών έως και 90%! Τηλέφωνα: 210.3300660 - 6945976642