Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Με ιρλανδικό μοντέλο οι ρυθμίσεις στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο για λύση τύπου Ιρλανδίας στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Τι έκαναν στην Ιρλανδία; Διέγραψαν μέρος του στεγαστικού, υπό προϋποθέσεις. Και ποιες είναι αυτές; Η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, η οικονομική του κατάσταση, οι πληρωμές που έχει κάνει στο παρελθόν και το προφίλ του, το οποίο θα εξετάζεται λεπτομερώς.

Νομικοί επισημαίνουν: «Η εμπειρία που έχουμε πλέον από τη διεθνή πρακτική είναι η διαδικασία του κουρέματος. Αυτό θα συνδέεται με την αρνητική καθαρή αξία του υποθηκευμένου ακινήτου – δηλαδή ο λόγος του ύψους του στεγαστικού δανείου προς την εμπορική αξία του ακινήτου».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι «αν το ακίνητο έχει αρνητική καθαρή αξία, δηλαδή αφαίρεση υπολοίπου δανείου από την εμπορική αξία, θα έχουμε το κούρεμα».

Δηλαδή: Αν κάποιος δανειολήπτης έχει υπόλοιπο δανείου 200.000 ευρώ και το ακίνητό του εκτιμηθεί από την τράπεζα 150.000 ευρώ, τότε έχει αρνητική καθαρή αξία 50.000 ευρώ.

Εδώ τι γίνεται; Οι τραπεζικοί απαντούν: «Θα κουρεύεται αυτό το ποσό, αφού πρώτα ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το πληρώνει».

Υπάρχουν, όμως, πολλές προϋποθέσεις για να φτάσουμε έως εδώ. Το πιο σημαντικό είναι «ο βασικός διαχωρισμός όσων βρίσκονται σε αδυναμία και όσων στρατηγικά δεν πληρώνουν…».

Προσθέτουν, ακόμη οι νομικοί, ότι «το όλο εγχείρημα απαιτεί σαφήνεια στην καταγραφή της εμπορικής αξίας του ακινήτου και τη διαφορά οφειλής με εμπορική αξία. Γι’ αυτό επείγει η πλήρης εξομοίωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες. Μόνο με αυτές τις πρώτες κινήσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε…».

Όλα αυτά δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, αλλά είναι αποκλειστικά θέμα των τραπεζών. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που οι τράπεζες θέλουν, όπως αναφέρει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, διαγραφή μέρους ή όλου. Μάλιστα, η ΤτΕ τονίζει ότι «είναι δυνατή η οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης του ιδρύματος, ώστε η εναπομείνασα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά».

Αξίζει να τονιστεί ότι προβλέπεται ολική διαγραφή της οφειλής, όταν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση.

Τι επιδιώκεται, όμως, με την εξέλιξη αυτή; Σύμφωνα με νομικούς και οικονομικούς κύκλους:

1. Μείωση σε πλειστηριασμούς ακινήτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

2. Αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν εντάσεις.

3. Πέρασμα σε ξένα funds πακέτων δανείων.

Το όλο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: eisodima.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642