Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ηχηρό «όχι» του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας σε υπερχρεωμένο ζευγάρι

Μεταστροφή προς το αυστηρότερο παρατηρείται στις αποφάσεις των Ειρηνοδικείων μετά την ευκολία στις ρυθμίσεις οφειλών, ακόμα και παράλογων, τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου «Κατσέλη».

Με πρόσφατες αποφάσεις του και το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ακολουθεί τακτική σκληρότερης στάσης, «τιμωρώντας» φαινόμενα νοικοκυριών που υπερδανείστηκαν για να κάνουν πλούσια ζωή.

Λαμβάνεται, δε, σοβαρά υπ’ όψιν το ζήτημα της «δόλιας αδυναμίας πληρωμής», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τίθεται και ο «ενδεχόμενος δόλος». Αποκλείει, λοιπόν, την ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «Νόμου Κατσέλη» σε όσους είχαν προβλέψει από την αρχή ότι ήταν αδύνατο να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά συνέχισαν απτόητοι τον υπερδανεισμό (με στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, χωρίς να φροντίσουν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Απορριπτική

Μία πρόσφατη απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας αφορά σε ζευγάρι με τρία ενήλικα παιδιά. Η 45χρονη γυναίκα είναι αγρότισσα, ασχολείται με τα ελαιοπερίβολά της και μαζί με τις επιδοτήσεις εξασφαλίζει 283,96 ευρώ το μήνα, ενώ ο 51χρονος σύζυγός της μέχρι το καλοκαίρι ασχολούνταν με οικοδομικές εργασίες, οπότε και διέκοψε τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Μέχρι τότε αποκόμιζε περίπου 400 ευρώ το μήνα.

Από το 2001 έως το 2008 διατηρούσε ψητοπωλείο στο χωριό του, ενώ τον επόμενο χρόνο το μετέφερε στην Καλαμάτα και εν συνεχεία το έκλεισε. Επίσης η γυναίκα του, από το 2003 έως το 2005, διατηρούσε κατάστημα.

Η γυναίκα έχει εγγυηθεί σε τρία δάνεια του συζύγου της και σε δύο δάνεια του πατέρα της, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλει 215.167,52 ευρώ. Ο σύζυγός της έχει λάβει τρία επαγγελματικά δάνεια ύψους 90.675,02 ευρώ. Αμφότεροι οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, η μεν πρώτη στον ΟΓΑ 3.059,03, ο δε 51χρονος 3.636,99 στον ΟΑΕΕ και 5.038,67 ευρώ στο Δημόσιο.

Καταλογίζει δόλο

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αίτηση ένταξής τους στα υποχρεωμένα, κρίνοντας ότι και οι δύο προέβησαν σε υπερδανεισμό χωρίς κανέναν οικονομικό προγραμματισμό. «Προέβησαν στην αλόγιστη και συνεχόμενη λήψη δανείων, προκειμένου να προβούν σε επαγγελματικές επενδύσεις και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο διαβίωσης ανώτερο από αυτό που τους επέτρεπαν τα εισοδήματά τους, και για να αποπληρώσουν προηγούμενες οφειλές τους σε άλλες τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του δικαστηρίου.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως, όταν λάμβαναν τα δάνεια, η οικονομική τους κατάσταση ήταν καλύτερη, αντίθετα μέσα σε 8 χρόνια άνοιξαν και έκλεισαν 3 επιχειρήσεις «και, επομένως, όφειλαν εξαιτίας της επαγγελματικής τους αυτής αστάθειας να ήταν πιο συνετοί στη λήψη δανείων». Κι όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, όλα αυτά καταδεικνύουν τη δόλια περιέλευσή τους σε αδυναμία πληρωμής: «Οι αιτούντες ενήργησαν δολίως, καθόσον εν γνώσει τους χειροτέρευσαν σε ανεξέλεγκτο βαθμό την οικονομική τους θέση και περιήλθαν έτσι δόλια σε αδυναμία πληρωμών».

πηγή: tharrosnews.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642