Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλο κούρεμα στα κόκκινα δάνεια που θα πουληθούν σε funds

Πόσα θα πληρώσουν οι δανειολήπτες
Μήπως τελικά είναι καλύτερα να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε funds; Από βορά στα «κοράκια» της αγοράς, μπορεί να αναδειχθεί σε ευκαιρία, για μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, η πώληση από την τράπεζα στην οποία έχουν οφειλή του δανείου τους σε εξειδικευμένα funds.

Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν δύσκολα να κάνουν γενναίο κούρεμα σε οφειλές: το κόστος για το πιστωτικό ίδρυμα είναι μεγάλο και τα αρμόδια στελέχη διστάζουν να δώσουν το πράσινο φως γιατί φοβούνται τυχόν ποινικές ευθύνες. Εάν όμως ένα δάνειο πωληθεί, όπως για παράδειγμα, σχεδιάζει η Eurobank για πακέτο δανείων σε βαθύ κόκκινο, θα είναι πλήρως καλυμμένο από προβλέψεις και το τίμημα της πώλησης θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Η τράπεζα δεν χάνει αφού έχει εγγράψει προβλέψεις και όποιο και αν είναι το τίμημα, θα αποτελεί όφελος σε ένα «χαμένο» χαρτοφυλάκιο. Για τον δανειολήπτη, μπορεί όμως να είναι και μια ευκαιρία: να «ξεμπερδέψει» από την οφειλή του έναντι του τραπεζικού συστήματος και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, ζητώντας στην πορεία ένα νέο δάνειο ως ιδιώτης ή επιχειρηματίας και έχοντας πληρώσει ένα μικρό μόνο μέρος της αρχικής οφειλής.

Στην περίπτωση της Eurobank που χρησιμοποιείται ως παράδειγμα αφού είναι η πρώτη που βάζει πωλητήριο σε 1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια, θα διατεθεί ένα πακέτο περίπου 200.000 καταναλωτικών δανείων που δεν έχουν εξασφάλιση και δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον 2 χρόνια ενώ δεν φέρουν καμία εγγύηση. Το πακέτο δανείων είναι μικρά καταναλωτικά ως 10.000 ευρώ, πιστωτικές κάρτες αλλά και δάνεια από υπερανάληψη μετρητών.

Το προσφερόμενο τίμημα μπορεί να είναι σε μια τέτοια περίπτωση της τάξης των 4- 7 σεντ στο ευρώ, με αποτέλεσμα η πώληση του δανείου να συμφέρει εν τέλει και τον δανειολήπτη αφού το fund που αναλαμβάνει το δάνειό του θα ζητήσει να εισπράξει ένα μικρό ποσό για να ικανοποιήσει την απαίτησή του.

Συγκεκριμένα, το fund θα επικοινωνήσει με τον δανειολήπτη και θα διαπραγματευτεί μαζί του την οφειλή, ζητώντας για παράδειγμα, να εισπράξει 20 με 30 σεντ για κάθε 1 ευρώ, όπως έγινε σε άλλες αγορές που πωλήθηκαν δάνεια.

Το fund επιδιώκει άμεσο κέρδος και δεν ενδιαφέρεται για μακροπρόθεσμη ρύθμιση και ακόμη και με τόσο μεγάλο discount της οφειλής θα βγάλει κέρδος λόγω του χαμηλού τιμήματος. Συνήθως, προτείνει την πληρωμή μέρους – του μισού ή ενός τρίτου- της οφειλής σε δύο με τρεις δόσεις αφού το δάνειο δεν έχει εξασφάλιση και ο δανειολήπτης δεν έχει περιουσία.

Έτσι, η αποπληρωμή ενός δανείου 30 χιλιάδων ευρώ, θα μπορούσε να γίνει με 10 χιλιάδες ευρώ σε δύο ή τρεις δόσεις και ο δανειολήπτης να απεμπλακεί από την υποχρέωσή του και τυχόν δικαστικές περιπέτειες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το fund, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, υποκαθιστά στις υποχρεώσεις την τράπεζα και άρα, δεν έχει περισσότερη εξουσία από αυτήν έναντι του δανειολήπτη, όπως επίσης ότι ωφελούμενοι είναι οι δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία κατά της οποίας μπορεί να γίνει αναγκαστική εκτέλεση.

Πηγή: mononews.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642