Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Νέα γενιά ρυθμίσεων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

Νέα γενιά προϊόντων για ρυθμίσεις δανείων σε βαθιά καθυστέρηση, ετοιμάζουν οι τράπεζες, επιχειρώντας να βελτιώσουν με κάθε τρόπο την ανάκτηση απαιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα προϊόντα θα λανσαριστούν ως amicable solutions (φιλικές λύσεις) ή short sales (βραχείες πωλήσεις) και θα απευθύνονται σε δάνεια με μακρά καθυστέρηση, ενδεχομένως και καταγγελμένα από τις τράπεζες, ή δάνεια που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό. Όπως υπολογίζεται, τα νέα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες, δίνοντας νέα εικόνα στο προφίλ των ρυθμίσεων οφειλών από τις τράπεζες.

Τα νέα προϊόντα ρυθμίσεων θα είναι στενά συνδεδεμένα με την κατοικία (collateral based solutions) και θα λειτουργούν ως εναλλακτικές σε εξώσεις και πλειστηριασμούς. Το βασικό σκεπτικό τους θα είναι η συμφωνία του δανειολήπτη να παραδώσει στην τράπεζα το κλειδί του ακινήτου που έχει αποκτηθεί με δάνειο το οποίο δεν εξυπηρετείται. Η συμφωνία τράπεζας και δανειολήπτη θα προβλέπει ότι ο τελευταίος θα συνεχίσει να μένει στο ακίνητο, καταβάλλοντας ενοίκιο στην τράπεζα, μέχρις ότου η τράπεζα βρει αγοραστή για το ακίνητο ή ο ίδιος ο αγοραστής μπορέσει να αγοράσει το ακίνητο έναντι τιμήματος που θα ορίσει η τράπεζα με βάση τις τιμές της αγοράς.




Το βασικό σκεπτικό των προϊόντων που σχεδιάζουν οι τράπεζες θα εμπλουτισθεί και με άλλες δυνατότητες συμβατές με όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας και η διεθνής πρακτική. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα προϊόντα θα δώσουν χρονικές ανάσες στους δανειολήπτες, αλλά και νέες δυνατότητες στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ανεπιτυχών ρυθμίσεων δανείων.

Μόνο μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2016, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων (Forborne) των τραπεζών ανήλθε σε 46,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με το τέλος του 2015. Ο λόγος των ρυθμισμένων ανοιγμάτων προς τα συνολικά ανοίγματα ανήλθε σε 19,5% για το α΄ εξάμηνο του 2016 από 17,6% στο τέλος του 2015.

Ειδικότερα, τα ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 12,1% σε σχέση με το τέλος του 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ρυθμισμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθε σε 7,2%. Τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν τον υψηλότερο λόγο ρυθμισμένων ανοιγμάτων προς τα συνολικά ανοίγματα στεγαστικών δανείων (29,4%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 19% και 15% αντίστοιχα.

Στο ίδιο διάστημα, οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις από πλευράς τραπεζών αυξήθηκαν κατά 31%, ενώ κατά 61% ήταν η αύξηση στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά κυρίως τις κατηγορίες των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, με την τελευταία κατηγορία να αυξάνεται κατά 145% το α΄ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το τέλος του 2015.

Παρά τις επιδόσεις αυτές πάντως και τη στροφή στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα ποσοστό 37,5% των συνολικών ρυθμισμένων δανειακών συμβάσεων που χρειάζονται ξανά ρύθμιση. Το ποσοστό αυτό έχει επιβαρυνθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2017, καθώς η αβεβαιότητα από την παράταση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση δημιούργησε νέο "κύμα" παύσης πληρωμών, δημιουργώντας νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπολογίζονται στο 1,5 – 2 δις. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642