Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Εξώδικα σε πάνω από 50.000 δανειολήπτες αποστέλλουν οι τράπεζες

Περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες που δεν έχουν εξυπηρετήσει τα δάνειά τους για διάστημα 2 ετών θα λάβουν τις επόμενες μέρες εξώδικα, με τα οποία οι τράπεζες θα τους ζητούν να πληρώσουν σε σύντομο χρόνο το σύνολο της οφειλής.

Οι τράπεζες με τα εξώδικα απευθύνονται στον δανειολήπτη και επισημαίνουν πως «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν έχετε προβεί στην εξόφληση της καθυστερημένης οφειλής, όπως υποχρεούστε από τη μεταξύ μας σύμβαση, σας δηλώνουμε ότι ρητά καταγγέλλουμε την σύμβαση και σας καλούμε να εξοφλήσετε εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας το ποσό των…» και αναφέρεται το σύνολο της οφειλής.

Ωστόσο ακόμα και στο παρά πέντε οι τράπεζες αφήνουν ένα «παράθυρο» προκειμένου οι δανειολήπτες να προχωρήσουν σε κάποιου είδους ρύθμιση, καθώς στα εξώδικα υπάρχει σημειώσει πως: Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την οφειλή σας ή και τον τρόπο εξόφλησης αυτής, καλέστε στον τάδε αριθμό εργάσιμες μέρες και ώρες.




Την ίδια ώρα έχουν πληθύνει οι κλήσεις που δέχονται οι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές από δικηγορικά γραφεία, τα οποία λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό των τραπεζών.

Καθώς λοιπόν τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 40 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 66,7 δισ. ευρώ από τα 106,9 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο, θα μπουν μπροστά οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων -θα πωληθούν δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου-, οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 12 με 13 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε διαγραφές ύψους 15 δισ. ευρώ.

Μέσα στο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πωλήσεις των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων στα fund. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας: Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιδίωξη των funds που θα αγοράσουν δάνεια είναι σε σύντομο διάστημα να εισπράξουν το μεγαλύτερο τμήμα της οφειλής, και αν οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις, που θα είναι ως επί το πλείστον βραχυχρόνιες, θα προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των εξασφαλίσεων.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Ελλάδος στην τελευταία της επισκόπηση για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι πρέπει να ενταθούν οι δικαστικές ενέργειες, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, κυρίως για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών (2 χρόνια) και δεν έχουν καταγγελθεί.

Στόχος είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να μειωθεί στο 107% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 6%- 26% σήμερα) και στο 2% με 24% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 12%-34%). Επίσης η ΤτΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 86% με 100% η άσκηση ένδικων μέσων για όσα δάνεια έχουν καταγγελθεί.

Πηγή: mononews.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642