Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ξεκινούν οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες

Οι πρώτες κινήσεις για συναλλαγές σε "κόκκινα" δάνεια, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν τον Ιούνιο, αναμένονται μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον "χορό" των πωλήσεων NPLs θα ανοίξει η Eurobank και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, με συναλλαγές στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Eurobank αναμένεται μέχρι το τέλος Απριλίου να βγάλει το "teaser" για την πώληση χαρτοφυλακίου καταγγελμένων ή σε "βαθύ κόκκινο" και πλήρως καλυπτόμενων από προβλέψεις καταναλωτικών δανείων, ύψους 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ προς πώληση δεν αποκλείεται να τεθούν επιπλέον δάνεια 1 δις. ευρώ εκτός ισολογισμού (εγγυήσεις δανείων).

Το τελικό "πακέτο" των προς πώληση δανείων αναμένεται να οριστικοποιηθεί άμεσα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με την έκδοση του teaser, δηλαδή της πρόσκλησης και επενδυτικής παρουσίασης των προς πώληση δανείων σε ενδιαφερόμενα funds. Η παρουσίαση αυτή θα περιλαμβάνει αναλυτική πληροφόρηση για την ποιότητα των δανείων (χρονικό διάστημα υπερημερίας) καθώς και των ενεχύρων τους και θα γίνει μέσω διαδικασίας data room και με την υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας από πλευράς ενδιαφερομένων. Αναμένεται δε να καταλήξει ύστερα από ένα δίμηνο, εγκαινιάζοντας τον Ιούνιο το πρώτο deal πώλησης "κόκκινων" δανείων.




Την ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες για τις πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, προσδοκώντας να αποκτήσουν ρευστότητα, αλλά κυρίως να αρχίσουν να ξεφορτώνονται "βαρίδια" από τους ισολογισμούς τους. Σημειώνεται ότι η ρευστότητα από τις πωλήσεις δανείων θα χρησιμοποιηθεί για να ελαττώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον δανεισμό του ELA. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, η χρήση της αυτή δεν θα είναι εμφανής δεδομένου ότι θα πωληθούν δάνεια σχεδόν μηδενικής αξίας.

Εφόσον δε, δεν υπάρξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος που θα διαμορφώσει και καλύτερες τιμές για την πώληση NPLs, το όφελος της ρευστότητας από τις πωλήσεις θα παραμείνει πενιχρό. Με τις συνθήκες που ισχύουν σήμερα και εάν οι τράπεζες προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων καταναλωτικών και μικρών επιχειρήσεων, για τα οποία έχουν σχηματίσει προβλέψεις στο 100%, ύψους 10 δις. ευρώ (όπως υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να συμβεί φέτος), η ρευστότητα που θα μπορούσε να αποκομίσει το σύστημα κινείται από 500 εκατ. μέχρι 2 δις. ευρώ (καθώς το εύρος των προσφερόμενων τιμημάτων μπορεί να κινηθεί από 5 μέχρι 20 σεντς του ευρώ στην καλύτερη περίπτωση).

Οι κινήσεις στο μέτωπο των πωλήσεων δανείων, αλλά και των διαγραφών, θα δρομολογήσουν την "αντεπίθεση" των τραπεζών ώστε να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε στο α΄ τρίμηνο του έτους αναφορικά με τους στόχους μείωσης των "κόκκινων" δανείων τους. Ήδη στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν στους αναλυτές των ξένων οίκων μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 2016, οι τράπεζες έκαναν λόγο για επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των NPLs κατά τα προσεχή τρίμηνα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το τέλος του έτους. Και ανέφεραν ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγή του μίγματος μείωσης των NPLs, το οποίο βασιζόταν κυρίως στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων, αυξάνοντας σημαντικά τη χρήση των διαγραφών και των πωλήσεων δανείων. Μάλιστα, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών φέτος εκτιμήθηκε ότι μπορεί να προέλθει κατά το ήμισυ μέσω διαγραφών και πωλήσεων.

Πηγή: Capital.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642