Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Έρχονται τέσσερις ρυθμίσεις - ανάσα για «κόκκινα» δάνεια

Mαστίγιο και καρότο από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια. Από τη μία, ετοιμάζονται να στείλουν εξώδικα σε χιλιάδες οφειλέτες, που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους εδώ και πολύ καιρό, προχωρώντας ακόμα και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από την άλλη, σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν με λίγο μεγαλύτερη επιείκεια δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν, βάζοντας στο παιχνίδι τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Οι τελευταίες θα αξιολογούν την οικονομική κατάσταση των οφειλετών και θα τους προτείνουν τέσσερις ρυθμίσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα.

Η πρώτη προβλέπει την προσέγγιση του δανειολήπτη από την πλευρά των τραπεζών, ζητώντας του να πουλήσει το ακίνητό του για να αποπληρώσει την οφειλή του. Πρόκειται για ρύθμιση που θα προταθεί σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμες όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των οφειλετών.

Η δεύτερη πρόταση αφορά τη μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου. Στοχεύει κυρίως σε περιπτώσεις που η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη εμφανίζει προοπτικές βελτίωσης.

Η τρίτη πρόταση που ετοιμάζουν οι τράπεζες προβλέπει την παροχή προνομίων - κινήτρων στους δανειολήπτες, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις κάθε 3μηνο ή κάθε 6μηνο.




Δυνατότητα

Η τελευταία ρύθμιση απευθύνεται κυρίως σε οφειλέτες που το δάνειό τους βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 6 μηνών. Προβλέπει ότι περίπου το 40% του δανείου θα παγώνει για κάποια χρόνια. Στις περιπτώσεις που το εισόδημα του δανειολήπτη είναι «αξιοπρεπές» για τα δεδομένα της οικονομίας, το πάγωμα που θα δίνεται θα είναι για 7 χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση το πάγωμα μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια.

Στο τέλος της περιόδου του παγώματος οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» μέρους της οφειλής. Εάν δεν έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τότε το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει έως και το 80% του παγωμένου τμήματος του δανείου. Από την άλλη, σε περίπτωση που έχει αποκατασταθεί η εισοδηματική κατάστασή του, τότε θα επανεξεταστούν οι όροι αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού. Μέχρι στιγμής οι δύο εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η Cepal και η FPS, για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων της Alpha Bank και της Eurobank αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να λάβουν άδεια κι άλλες εταιρίες με... φόντο το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής και της Πειραιώς.

Το σίγουρο είναι ότι το αμέσως προσεχές διάστημα δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες είτε θα δεχτούν κλήσεις για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους είτε θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, ακόμα και πλειστηριασμούς.

Κυρώσεις

Οι τράπεζες αγριεύουν, προχωρώντας σε ένδικα μέσα τόσο κατά των οφειλετών που κρίθηκαν μη συνεργάσιμοι επειδή δεν απάντησαν ούτε στην τρίτη επιστολή που έλαβαν από τις τράπεζες όσο και κατά των οφειλετών που έχουν καταταγεί πλέον στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται να στείλουν περισσότερα από 50.000 εξώδικα με τα οποία ζητούν το σύνολο της οφειλής από δανειολήπτες.

Τα εξώδικα θα σταλούν ως επί το πλείστον σε όσους δεν έχουν πληρώσει δόσεις για πάνω από δύο χρόνια, απαιτώντας την εξόφληση της οφειλής εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της εξώδικης επιστολής. Αυτό ακριβώς το ασφυκτικό περιθώριο των τριών ημερών είναι το τελευταίο που θα έχουν όσοι λάβουν τα εξώδικα για να επικοινωνήσουν με την τράπεζα και να διαπραγματευτούν τη ρύθμιση των χρεών τους.

Εκτιμάται ότι έως σήμερα έχουν αγνοήσει τα τρία ραβασάκια των τραπεζών τέσσερις στους 10 δανειολήπτες, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για τα προσωπικά δάνεια, τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες. Ομως και γι' αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης από τις τράπεζες, θα αναζητηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Στους οφειλέτες αυτούς περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι οι 2 στους 10 από όσους έλαβαν ειδοποίηση από τις τράπεζες.

Πηγή: Δημοκρατία



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642