Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τις τρεις κατηγορίες των δανειοληπτών

Σε τρεις κατηγορίες ως προς την εξυπηρέτηση ή όχι των δανείων τους χωρίζονται οι δανειολήπτες των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία των τραπεζών είναι εντυπωσιακά καθώς καταδεικνύουν ότι οι δανεισμένοι Έλληνες βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε δεινή οικονομική θέση ενώ υπάρχει και το κομμάτι των στρατηγικά κακοπληρωτών, που συνεχίζει να κάνει κατάχρηση προνομίων τα οποία δεν δικαιούνται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, οι τρεις ομάδες είναι οι εξής:




1) Το 25%, ήτοι 250.000 δανειολήπτες είναι στρατηγικά κακοπληρωτές. Δεν πληρώνουν τα δάνειά τους από 3 έως και 5 χρόνια και δεν ανταποκρίνονται στις οχλήσεις των τραπεζών. Αρκετοί εξ αυτών κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 20% των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον νόμο, δηλαδή περίπου 30.000, ανήκουν στους στρατηγικά κακοπληρωτές. Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των στρατηγικά κακοπληρωτών είναι ιδιώτες που έχουν πάρει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

2) Το 30%, δηλαδή 300.000 δανειολήπτες είναι εκείνοι που έχουν περάσει στην ζώνη του «βαθύ κόκκινου», όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δανείου τους, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωσή τους. «Είναι η ομάδα που επί της ουσίας δεν έχει να δώσει τίποτα στις τράπεζες. Δεν έχουν εισόδημα και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση», αναφέρουν πηγές.

3) Το υπόλοιπο 45% - ήτοι 450.000 δανειολήπτες - παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς «κρύβει» διάφορες υποκατηγορίες ως προς το «χρώμα» του δανείου. «Οι αποχρώσεις στην συγκεκριμένη δεξαμενή είναι πολλές», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών στην εν λόγω κατηγορία ανήκουν οι δανειολήπτες που εξυπηρετούν το δάνειό τους, εκείνοι που ρυθμίζουν και μετά από κάποιους μήνες σταματούν να πληρώνουν ή πληρώνουν σποραδικά και εκείνοι που ζορίζονται σε σημαντικό βαθμό – βρίσκονται ουσιαστικά ένα βήμα πριν την φτωχοποίηση - να αντεπεξέλθουν και σύμφωνα με τις τράπεζες δεν προβλέπεται να θεραπευτεί το δάνειό τους.

Στόχος το 25%
Με δεδομένο ότι η κατάσταση επιδεινώνεται όπως εξάλλου δείχνει η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις αρχές του έτους έως σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν έτοιμες να κυνηγήσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές με όπλο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η πλήρης εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ήδη είναι έτοιμα τα πρώτα πακέτα ακινήτων που ανήκουν στους κατά συνείδηση κακοπληρωτές.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μετά από δύο μήνες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αρκετοί θα προσέλθουν στις τράπεζες με στόχο την εξυπηρέτηση του δανείου τους καθώς διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα.

Πηγή: Euro2day.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642