Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Πάρτι με κέρδη 1,5 δισ. € στήνουν τα funds - κοράκια με τα «κόκκινα» δάνεια

Πάρτι με τα «κόκκινα» δάνεια ετοιμάζονται να στήσουν τα funds - κοράκια. Οχι μόνο σκοπεύουν να τα αγοράσουν από τις τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά υπολογίζουν και σε κέρδος από τις προμήθειες, που μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Τα ξένα funds καιροφυλακτούν για να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, εκμεταλλευόμενα τον συναγερμό που έχει σημάνει στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια. Πιθανότατα εντός της εβδομάδας καταφθάνει στην Αθήνα με... άγριες διαθέσεις κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (55Μ), καθώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες γίνεται με το σταγονόμετρο.

Η πίεση που αναμένεται να ασκήσουν τα στελέχη του SSM στις διοικήσεις των τραπεζών είναι ασφυκτική. Με τη σειρά τους οι τράπεζες θα μετακυλίσουν την πίεση στους οφειλέτες, ξεκινώντας σαφάρι για την αναζήτηση των... εξαφανισμένων δανειοληπτών, αφού περίπου 2 στους 10 με «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες δεν εμφανίζονται στις διευθύνσεις και δεν απαντά στα τηλέφωνα.
Από τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, αναμένεται να βγουν προς πώληση σε ξένα funds τα πρώτα δάνεια, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το δυνητικό κέρδος από προμήθειες που θα λάβουν τα funds μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Μέγεθος

Το τελικό ύψος θα καθοριστεί από το μέγεθος των προβληματικών δανείων που τελικώς θα τεθούν προς πώληση και διαχείριση. Το τελευταίο διάστημα κορυφαία στελέχη ξένων funds βρίσκονται στη χώρα μας προετοιμάζοντας το έδαφος για την αγορά «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες. Ηδη έχουν αδειοδοτηθεί τέσσερις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων, ενώ εκτιμάται ότι σταδιακά ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στις 10.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να... σκοτώσουν χιλιάδες δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ηδη δέχονται προσφορές από υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ξένα funds, με τις τιμές που προσφέρουν να είναι ιδιαίτερα χαμηλές και να κινούνται περίπου στα 5-7 ευρώ για κάθε 100 ευρώ.




Επαφές

Οταν το δάνειο περάσει στο ξένο fund, εκπρόσωποί του (πιθανότατα κάποια δικηγορικά γραφεία) θα ξεκινήσουν επαφές με τους δανειολήπτες, με τους οποίους θα διαπραγματευτούν την αποπληρωμή του δανείου προσδοκώντας φυσικά να αποκομίσουν κέρδος. Εκτιμάται ότι το fund θα ζητήσει από τον δανειολήπτη να δώσει 20-30 ευρώ για κάθε 100 ευρώ.

Τα δάνεια που βγαίνουν στο σφυρί δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον επί δύο χρόνια, ενώ δεν φέρουν καμία εγγύηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πωλήσεις δανείων θα εντατικοποιηθούν από τις τράπεζες στο τελευταίο τετράμηνο του 2017 και η αρχή θα γίνει από τα καταναλωτικά.

Στόχος είναι να πωληθούν από τις τέσσερις τράπεζες δάνεια συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των καταναλωτικών δανείων που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν τα 14-15 δισ. ευρώ, εντός των οποίων βρίσκονται και τα 5 δισ. ευρώ που θα πωληθούν. Σημαντικό κομμάτι από τα μη εξυπηρετούμενα, πλην των 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», συνοδεύεται από εγγύηση-εξασφάλιση ακινήτου.

Παράλληλα έντονο είναι το ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων και της ναυτιλίας. Συνολικά τα δάνεια σε καθυστέρηση αντιπροσωπεύουν το 44,7% του συνόλου των δανείων των τραπεζών, με τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια να αφορούν το 54% του συνόλου αυτής της κατηγορίας, τα στεγαστικά το 41,5% και τα επιχειρηματικά το 44,4%.

Ειδικά όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς «κόκκινα» είναι τα 7 στα 10 δάνεια. Ακολουθούν τα δάνεια των μικρομεσαίων με ποσοστό 58,9%, ενώ μόλις το 26,6% είναι τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο κυνήγι για 150.000 άφαντους οφειλέτες

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ευρωπαϊκών Αρχών οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να μετακυλίσουν την πίεση στους οφειλέτες, ξεκινώντας σαφάρι για την αναζήτηση των... εξαφανισμένων δανειοληπτών. Περίπου 2 στους 10 οφειλέτες με «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες δεν εμφανίζονται στις διευθύνσεις και δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν περίπου 150.000 δάνεια αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων δανειοληπτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που άλλαξαν κατοικία και αριθμούς τηλεφώνου για να μην μπορούν να τους βρουν οι τράπεζες. Το 20% των εξαφανισμένων δανειοληπτών έχει πάρει κυρίως δάνεια λιανικής τραπεζικής, δηλαδή καταναλωτικά, κάρτες κ.λπ., για τα οποία δεν χρειαζόταν κάποιου είδους προσημείωση περιουσιακού στοιχείου. Το ύψος και ο αριθμός των δανείων είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με ακρίβεια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών με περισσότερα του ενός δάνεια, όπως και φάκελοι δανείων όπου το πρόβλημα αφορά τους εγγυητές.

Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί τους και συνεπώς δεν μπορούν να πουλήσουν τα συγκεκριμένα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να πουληθεί ένα δάνειο πρέπει προηγουμένως το πιστωτικό ίδρυμα να έχει στείλει επιστολή στον δανειολήπτη. Μόνο όταν περάσει διάστημα 12 μηνών από την παράδοση της επιστολής μπορεί η τράπεζα να πουλήσει το «κόκκινο» δάνειο. Αυτή η διαδικασία όμως δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί, επειδή δεν υπάρχει διεύθυνση για να παραδώσει η τράπεζα τη σχετική επιστολή. Πέρα από τους αόρατους οφειλέτες, υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι που έχουν λάβει τρεις επιστολές από τις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους και τις αγνόησαν.

Αυτοί έχουν καταχωριστεί ως μη συνεργάσιμοι κι αναμένεται να περάσουν δύσκολα τους επόμενους μήνες, όντας αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, ακόμα και πλειστηριασμούς. Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν αγνοήσει τα τρία ραβασάκια των τραπεζών 4 στους 10 δανειολήπτες, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για τα προσωπικά δάνεια, τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες. Εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης από τις τράπεζες, θα αναζητηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Στους οφειλέτες αυτούς περιλαμβάνονται πάντως και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι οι 2 στους 10 από όσους έλαβαν ειδοποίηση από τις τράπεζες.

Σκλήρυνση

Οι τράπεζες φαίνονται αποφασισμένες να σκληρύνουν τη στάση τους, προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε ένδικα μέσα τόσο κατά των οφειλετών που κρίθηκαν μη συνεργάσιμοι, επειδή δεν απάντησαν ούτε στην τρίτη επιστολή που έλαβαν από τις τράπεζες, όσο και κατά των οφειλετών που έχουν καταταγεί πλέον στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εντός των επόµενων 12 µηνών η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στον πλειστηριασµό του ακινήτου που αποτελεί ενέχυρο για το δάνειο. Ο κλοιός θα σφίξει ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο, οπότε κι αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα παρακάμψει τις αντιδράσεις πολιτών και θα επιτρέψει τη διενέργεια πλειστηριασμών με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ολες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.), με συνέπεια να μπορούν να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς ενδιαφερόμενοι ακόμα και από το εξωτερικό.

Πηγή: Δημοκρατία



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642