Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί οι τράπεζες θα αγοράζουν τα σπίτια που βγάζουν σε πλειστηριασμό

Έναν μεγάλο κίνδυνο κρύβει για τις τράπεζες η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αναμένεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες, με τουλάχιστον 8.000 ακίνητα να βγαίνουν στο “σφυρί”, και οι τράπεζες είναι έτοιμες να προλάβουν τον κίνδυνο αυτό, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

Ο κίνδυνος αυτός είναι η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, λόγω της πληθώρας ακινήτων που θα είναι διαθέσιμα, σε μία αγορά που ήδη βρίσκεται στον… πάτο και σε μία ελληνική οικονομία που εξακολουθεί να ασθμαίνει. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν φυσικά αρνητική για την ίδια την αγορά ακινήτων, με τις τιμές να υποχωρούν σε εξευτελιστικά επίπεδα, και κατ’ επέκταση θα ήταν καταστροφική για τις τράπεζες, αφού τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό αποτελούν εγγυήσεις για δάνεια, και επομένως αν τα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, θα χρειαστεί να υπολογίσουν πρόσθετες προβλέψεις για να καλύψουν τις απώλειες από τη μείωση της αξίας των εγγυήσεων.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που θα βγουν στο “σφυρί” δεν είναι μικρά ακίνητα, ούτε πρώτες κατοικίες, αλλά μεγάλα ακίνητα υψηλής αξίας (τόσο εμπορικά, όσο και εξοχικές και άλλες κατοικίες), με στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και επομένως η απομείωση της αξίας τους ως εγγυήσεων, με την πώλησή τους έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στις τράπεζες.

Γι’ αυτό και είναι ειλημμένη η απόφαση των τραπεζών να προβούν οι ίδιες σε αγορές χιλιάδων ακινήτων (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και 6.000 ακίνητα), ώστε η μετάβαση στα νέα δεδομένα της αγοράς να είναι πιο ομαλή και να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά ακινήτων, με προοπτική να τα πουλήσουν με τη σειρά τους σε βάθος τριετίας, όταν η αγορά θα έχει ανακάμψει και οι τιμές θα είναι σε πολύ πιο ικανοποιητικά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα βοηθήσουν και την αγορά ακινήτων, αλλά και τις ...ίδιες.

Πηγή: mononews.gr



Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642