Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ρυθμίσεις με διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους προσφέρουν οι τράπεζες στους υποψηφίους του ν. Κατσέλη

Τις λίστες των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη «ξεσκονίζουν», το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες, με στόχο να προτείνουν «γενναίες» ρυθμίσεις δανείων σε όσους από τους δανειολήπτες πληρούν αποδεδειγμένα τα κριτήρια του νόμου και δικαιούνται προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Επιδιώκοντας να αποσυμφορήσουν τα «βουνό» των περίπου 150 χιλιάδων αιτήσεων, που παραμένουν προς εκδίκαση, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να κινηθούν προληπτικά. Στο παραπάνω πλαίσιο, ελέγχουν αναλυτικά, τους τελευταίους μήνες, τους πελάτες τους, που έχουν αιτηθεί προσωρινής προστασίας.

Για τις περιπτώσεις δανειοληπτών, που κρίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη (ν. 3069/2010) οι τράπεζες θα προτείνουν ρύθμιση δανείων, με μερική άφεση χρέους. Με διαγραφή δηλαδή μέρους της οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει ομαλά το υπόλοιπο δάνειο. Στόχος είναι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να είναι περισσότερο βιώσιμες από αυτές, που συνήθως επιδικάζουν τα δικαστήρια.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών είναι ότι περίπου το 45% με 50% όσων εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και κερδίζουν ρύθμιση, σταματούν να την εξυπηρετούν σε ορίζοντα διετίας, με αποτέλεσμα το δάνειο τους να καθίσταται εκ νέου μη εξυπηρετούμενο.

Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, για όσους τουλάχιστον δανειολήπτες δεν εντάσσονται στην κατηγορία των συνειδητών «κακοπληρωτών», είναι ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν μπορούν να διαμορφώσουν λύσεις «κομμένες και ραμμένες» στις μελλοντικές ταμειακές ροές και υποχρεώσεις του οφειλέτη.

«Αυτό ξέρουν να το κάνουν οι τράπεζες και η εισαγωγή του εργαλείου της μερικής άφεσης χρέους, διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Προυπόθεση βέβαια για να προταθεί από την τράπεζα ρύθμιση χρέους με διαγραφή σημαντικού μέρους της οφειλής, είναι ο δανειολήπτης να συνεργαστεί, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Στόχος των τραπεζών είναι να υποβοηθήσουν την αποσυμφόρηση της λίστας των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στο νόμο, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 να έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων από τις 150 σε λιγότερο από 30 χιλιάδες. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός εκδίκασης και αναμένεται να «τρέξει» ακόμη ταχύτερα τη διετία 2018-19.

Μια στις δύο αιτήσεις απορρίπτονται ή εγκαταλείπονται

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει η εξής ενδιαφέρουσα εικόνα για όσους έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη:

Το 45% με 50% των υποθέσεων απορρίπτεται είτε για τυπικούς (π.χ. ελλιπής φάκελος), είτε για λόγους ουσίας. Αν τα στοιχεία ισχύουν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους δύο δανειολήπτες έκαναν χρήση της περιόδου προσωρινής προστασίας για να κερδίσουν χρόνο έναντι των τραπεζών.

Το υπόλοιπο 50% με 55% των δανειοληπτών επιτυγχάνει διευθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με «κούρεμα» μέρους της οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε βάθος χρόνου. Οι οικονομικές δυνατότητες, η ηλικία του δανειολήπτη και τυχόν περιουσιακά στοιχεία καθορίζουν το ποσό της δόσης και επομένως το ποσό που θα εξοφλήσει.

Πλήρη απαλλαγή χρεών, συνήθως για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις ποσών, επιτυγχάνει μόνο το 0,5% όσων έχουν προσφύγει στο νόμο και εφόσον βέβαια προκύπτει ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα. Συνήθως, για καταναλωτικά δάνεια το ποσό της διαγραφής κινείται στο 60% με 70% επί της συνολικής οφειλής.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, από τις τράπεζες. Τα μόνα επίσημα στοιχεία, που έχουν δοθεί, ήταν στα ενημερωτικά δελτία των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και δίνουν σημαντικά διαφορετική εικόνα.

Για παράδειγμα η Εθνική, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, είχε 71.197 δανειολήπτες πελάτες, που είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη, με συνολικές εκκρεμείς οφειλές 3,37 δισ. ευρώ. Κατά την ίδια ημερομηνία, από τις υποθέσεις που είχαν συζητηθεί στα δικαστήρια το 22% είχε απορριφθεί και το 78% είχε γίνει δεκτό.

Πηγή: eisodima.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις από το ofeiles.gr καθημερινά στο email σας.