Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ποιοι δικαιούχοι του νόμου Κατσέλη δικαιούνται επιδότηση δόσεων των δανείων τους

Αναξιοποίητο παραμένει το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και αφορά στην επιδότηση για την πληρωμή μέρους ή του συνόλου της δόσης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Η επιδότηση αυτή χορηγείται για μία τριετία και αφορά δανειολήπτες που κέρδισαν τις υποθέσεις και έχουν στα χέρια τους τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Ωστόσο ο αριθμός των οφειλετών που έχει χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, είναι πολύ μικρός.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις προτάσεις της για την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, εισηγείται να επιτρέπεται και στις τράπεζες να ζητήσουν αυτήν την επιδότηση, στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν ασκεί το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα η επιδότηση αφορά μόνο σε εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη και κέρδισαν τελεσίδικα την αναστολή πληρωμής για τρία χρόνια.

Για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για να πληρώνει το Δημόσιο ολόκληρη τη δόση ή μέρος αυτής.

Πιο συγκεκριμένα δικαίωμα σε αυτήν την κρατική επιδότηση έχουν δύο κατηγορίες δανειοληπτών:

- Όσοι κέρδισαν την υπόθεση και με δικαστική απόφαση έχουν την πλήρη προστασία του νόμου, δηλαδή για διάστημα μέχρι 3 χρόνια δεν καταβάλουν καθόλου δόσεις. Μετά την παρέλευση της 3ετίας η υπόθεση επανεξετάζεται για να διαπιστωθεί αν υπήρξε βελτίωση των οικονομικών τους.

- Οι δανειολήπτες που το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, ζήτησαν την προστασία του νόμου Κατσέλη και έχουν τελεσίδικη απόφαση στα χέρια τους. Ανάλογα λοιπόν με την οικογενειακή κατάσταση τους και το ετήσιο εισόδημα τους, οι δανειολήπτες αυτοί οφείλουν να πληρώνουν τμήμα της δόσης που ορίζει η δικαστική απόφαση και το υπόλοιπο ποσό -πάντα για 3ετία- το καλύπτει το Δημόσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας -δηλαδή η απαγόρευση των πλειστηριασμών με ορισμένα κριτήρια- έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ωστόσο οι τράπεζες συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι δεν θα βγάζουν πρώτες κατοικίες -και δη οικονομικά ευαίσθητων νοικοκυριών- σε πλειστηριασμό. Παράλληλα νομοθετήθηκε σειρά ρυθμίσεων που αποσκοπούν -όχι μόνο την προστασία από πλειστηριασμούς- αλλά σε μία συνολική ρύθμιση των οφειλών των δανειοληπτών που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία

Μάλιστα ο νόμος Κατσέλη που τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη προβλέπει πλήρη προστασία για περίπου 100.000 δανειολήπτες που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα (20.600 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μέχρι 170.000 ευρώ) και παράλληλα προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι υπάγονται 150.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες. Γι' αυτούς η δόση θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή «ανοίγει» και η προοπτική διαγραφής των οφειλών κατά το ποσοστό της μείωσης της εμπορικής αξίας των κατοικιών.

Πηγή: eisodima.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις από το ofeiles.gr καθημερινά στο email σας.