Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Νέα ελκυστικά προγράμματα ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες

Κατά 15% έως 20% αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, δίνοντας ανάσα στις Τράπεζες καθώς με τον τρόπο αυτό μπαίνει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των «κόκκινων» ανοιγμάτων τους.

Η αύξηση στις ρυθμίσεις δανείων είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο από το φόβο πολλών δανειοληπτών (φυσικών η νομικών προσώπων) ότι η κατοικία τους η επιχείρησή τους θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό και άρα θα απωλέσουν πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο φόβος αυτός ανάγκασε ήδη χιλιάδες, εδώ και πολλά χρόνια, «ξεχασμένους» και «άγνωστους» στις Τράπεζες δανειολήπτες να σπεύσουν από τον περασμένο Δεκέμβριο στα γκισέ τους επιζητώντας μια ευνοϊκή ρύθμιση η ένα ικανοποιητικό διακανονισμό για το δάνειο τους.

Μια άλλη αιτία που οδήγησε πολλούς αδιάφορους μέχρι πρόσφατα δανειολήπτες στα γκισέ των Τραπεζών ήταν και το γεγονός ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι Τράπεζες προχώρησαν σε σαρωτικές καταγγελίες των δανείων τους ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πλειστηριασμούς ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 15% οι δανειολήπτες που έσπευσαν στις Τράπεζες αποδεχόμενοι να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση η διακανονισμό του δανείου τους, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 καταγράφηκε επιπλέον αυξητική τάση σε ποσοστό έως 20%.

Η προθυμία πολλών δανειοληπτών να υπαχθούν σε ρυθμίσεις δανείων (κυρίως στεγαστικών και λιγότερο καταναλωτικών) οδήγησε ήδη ορισμένες Τράπεζες σε νέα ελκυστικά προγράμματα ρυθμίσεων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ανάλογα και με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών.

Σε τι είδους προγράμματα ρυθμίσεων προχωρούν οι Τράπεζες;

Το πρώτο πρόγραμμα ρύθμισης αφορά στο "πάγωμα" για μια 15ετία μέρους του δανείου χωρίς επιβολή τόκου και διακανονισμό σε δόσεις 15ετούς διάρκειας του υπολοίπου δανείου. Μάλιστα προβλέπεται και σταδιακό «κούρεμα» μέρους του «παγωμένου» τμήματος του δανείου εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων.

Το δεύτερο πρόγραμμα ρύθμισης αφορά σε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις τα οποία συνήφθησαν τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Σε αυτά προβλέπεται "κούρεμα" του 40% του αρχικού κεφαλαίου. Όσον αφορά σε παλαιά καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν ήδη καταγγελθεί σε αυτά το «κούρεμα» φτάνει σε ποσοστό 70%. Εάν οι δανειολήπτες τους δεν ανταποκριθούν (όπως συμβαίνει κατά κανόνα) τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια πακετάρονται και παίρνουν το δρόμο της πώλησης σε funds.

Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναμένουν σκληρό δικαστικό διωγμό από τις ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων (τις επονομαζόμενες στην αγορά ως κοράκια) προκειμένου να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Η αύξηση των ρυθμίσεων δανείων από τις Τράπεζες λογίζεται μεν ως θετική συνεισφορά στην μείωση των κόκκινων δανείων, από την άλλη όμως κρίσιμο ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί για τα πιστωτικά ιδρύματα το γεγονός της αθέτησης χιλιάδων ρυθμίσεων από δανειολήπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τα αξίας 51,2 δις ευρώ «ρυθμισμένα» δάνεια, 11,2 δις ευρώ από αυτά έχουν ήδη μέσα σε λίγους μήνες ακυρωθεί περνώντας ξανά στο «κόκκινο», καθώς παύουν να εξυπηρετούνται.

Πηγή: newpost.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642