Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ένας στους τρεις δανειολήπτες ρυθμίζει τις οφειλές του ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπολογίζεται ότι το 1/3 περίπου του συνολικού αριθμού των δανειοληπτών προσέρχεται οικειοθελώς να ρυθμίσει τις οφειλές του μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την περιουσία του.

Οπως σημείωσε σε παρέμβασή της στο συνέδριο του Red business forum, μετά από έξι χρόνια νομοθετικής απραξίας, σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ικανό νομοθετικό πλαίσιο για την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πώληση και διαχείριση δανείων.

Αναφερόμενη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι είναι ένα εξαιρετικό νομοθέτημα που μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει φέρει αριθμητικά μεγάλα αποτελέσματα, αλλά θα αποδώσει στο μέλλον.

Για τον νόμο Κατσέλη, η κ. Απαλαγάκη επισήμανε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όσους πραγματικά τον έχουν ανάγκη για προστασία, και όχι από όσους έχουν στόχο να αποφύγουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους ενώ έχουν τη δυνατότητα.



Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά, ότι δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ που καλύπτονται από τον νόμο Κατσέλη, θα μπορούσαν να αποπληρώνονται, με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ήταν 20% χαμηλότερα.

Γενικότερα έκανε έκκληση να εκμεταλλευθούν οι ενδιαφερόμενοι τα νέα εργαλεία που δίνονται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο προς όφελος όλων. Να μην χάνουμε την μεγάλη θετική εικόνα που προσφέρουν και να μην επικεντρωνόμαστε σε επιμέρους ζητήματα που ενδεχομένως χρήζουν βελτιώσεων, επισήμανε χαρακτηριστικά η γγ της ΕΕΤ.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης επισήμανε ότι 18 μόλις μήνες πριν το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό ήταν ανύπαρκτο. Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε δώσει στην αγορά και σε όλους τους εμπλεκόμενους – τράπεζες, δανειολήπτες κλπ – τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτίμησε δε, ότι οι αποδόσεις των νομοθετημάτων θα φανούν περισσότερο εντός του 2018 και του 2019.

Μιλώντας για τον νόμο Κατσέλη, ο κ. Κουρμούσης επισήμανε ότι μεγάλος αριθμός κακοπληρωτών έχει κρυφτεί πίσω από τις διατάξεις του, και ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τράπεζες κι θεσμούς ώστε να μην ξαναγίνει αυτό στο μέλλον.



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642