Το πρόβλημα έγκειται στην παραχώρηση προσωπικών δεδομένων από τις τράπεζες, που συνεργάζεται ο οφειλέτης, σε τρίτες εταιρίες. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του ανθρώπου που πληρώνει χρήματα στην τράπεζα ή να αναγράφεται στα ψιλά γράμμα της συμφωνίας για το δάνειο με αποτέλεσμα ο εκάστοτε δανειολήπτης να μην το αντιλαμβάνεται.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο αν λάβουμε υπόψη μας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ηθική βλάβη για διαβίβαση δεδομένων από τράπεζα σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών χωρίς προγενέστερη ενημέρωση του υποκειμένου. Απαιτείται εξατομικευμένη ενημέρωση του υποκειμένου σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. 98/2017 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η τράπεζα ως μεγάλος οργανισμός με οργανωμένο νομικό τμήμα όφειλε να γνωρίζει την πιθανότητα επέλευσης ηθικής βλάβης. Η ηθική βλάβη του νόμου 2472/1997 διαφέρει από την αντίστοιχη του άρθρου 932 ΑΚ που απαιτεί πλήρη αιτιολόγηση. Συνεπώς στην αγωγή που ζητείται ηθική βλάβη για παραβίαση των διατάξεων του νόμου 2472/1997 αρκεί να αναφέρεται η συγκεκριμένη παράβαση, που ως αποτέλεσμα, σε απλή τυπική διαδικασία απόδειξης της παράβασης, οδηγεί στην ηθική βλάβη του υποκειμένου των δεδομένων και δεν υπάρχει ανάγκη αναφοράς των επιμέρους στοιχείων της ηθικής βλάβης που θεωρείται δεδομένη. Το ελάχιστο όριο που επιδικάζεται από τον νόμο 2472/1997 (καταβλητέα εύλογη χρηματική ικανοποίηση) ορίζεται στο ποσό των 5.869,40 ευρώ (που είναι το ελάχιστο ποσό κατά τον ως άνω νόμο) και δεν προσβάλει την αρχή της αναλογικότητας».
Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Οι δικηγόροι από τη δική τους πλευρά ξεκαθαρίζουν ότι με έγγραφη δήλωση ο οφειλέτης μπορεί να πάει στην τράπεζα και να γνωστοποιήσει ότι δεν έχει δικαίωμα ο τραπεζικός οργανισμός να χορηγήσει προσωπικά στοιχεία σε εισπρακτικές εταιρίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να αποτρέψει ώστε τα δεδομένα του να μην πέσουν σε χέρια τρίτων.
Οι νομικοί ωστόσο σχολιάζουν ότι και οι ίδιοι οι πολίτες πολλές φορές έχουν την ευθύνη, αφού δεν διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα», όταν συμφωνούν για ένα δάνειο ή κάποια άλλη υποχρέωση προς την τράπεζα. Μάλιστα γι' αυτό τόνισαν ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν υπογράφουν ένα συμβόλαιο με την τράπεζα.
Πηγή: imerazante.gr