Με 75 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στο ενεργητικό τους και απογοητευτικές επιδόσεις σε επίπεδο ρυθμίσεων, οι τράπεζες χρεώνουν σημαντικές προμήθειες για να εξετάσουν τα αιτήματα αναδιάρθρωσης δανείου που καταθέτουν οι πελάτες τους.
Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις έχουν ως εξής ανά τράπεζα:
Αlpha bank
150 ευρώ για Αλλαγή Διάρκειας Αποπληρωμής Δανείου
200 ευρώ για Αλλαγή Στεγαστικού Προγράμματος
Εθνική Τράπεζα
200 ευρώ για τροποποίηση δανειακής σύμβασης
Eurobank
Έως 300 ευρώ για Αξιολόγηση Αιτήματος Ρύθμισης Οφειλής (η προμήθεια εισπράττεται ανά λογαριασμό που ρυθμίζεται)
Πειραιώς
150 ευρώ για Εργασίες ρύθμισης οφειλών (με ταυτόχρονη ρύθμιση)
Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Τραπεζικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που όλες οι τράπεζες επιβάλλουν τα έξοδα ρύθμισης είναι επειδή σημαντικός αριθμός οφειλετών συνάπτει ρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια αθετεί, μη διστάζοντας να ζητήσει νέα ρύθμιση μετά από λίγους μήνες.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν επιδείξει αξιόλογες επιδόσεις σε επίπεδο θεραπείας οφειλών (curing), καθώς το 47,8% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) δεν είχε ρυθμιστεί στο τέλος του 2018. Τα ποσοστά για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώνονται σε 44,7%, 35,4% και 55,9% αντίστοιχα. Το σύνολο των ρυθμισμένων (forborne) δανείων ανήλθε στο τέλος του 2018 σε 46,3 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει στην Έκθεση του Διοικητή ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να προσανατολίζονται στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων με έμφαση στην επιμήκυνση της διάρκειας του χρόνου αποπληρωμής, όπως αποτυπώνεται στη διαχρονική αύξηση των εν λόγω ρυθμίσεων κατά τα τελευταία έτη. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων».
Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στο «γήπεδο» των servicers, των εταιρειών δηλαδή που έχουν αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων 45 δισ. ευρώ και αναμένεται να εφαρμόσουν πιο ενεργές πολιτικές διαχείρισης, με σημαντικά κουρέματα οφειλών στους δανειολήπτες που έχουν πραγματική ανάγκη και αυστηρότερες κυρώσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πηγή: insider.gr