Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Τι αλλάζει στον πτωχευτικό κώδικα από την 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου του 2020 θα τεθεί σε ισχύ ο ενιαίος νόμος μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται οι οφειλές των νοικοκυριών της χώρας.

Πρόκειται για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προκύψει από τη συρραφή τεσσάρων σχεδίων που ετοιμάζουν ισάριθμα τα υπουργεία.

Αναλυτικά:

1. Το υπουργείο Οικονομικών: Εξωδικαστική ρύθμιση

Εκεί θα περιγράφονται οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο οφειλέτης για να μην πτωχεύσει. Στόχος είναι μέσα από απλές διαδικασίες και γρήγορες λύσεις να οδηγείται στην εξυγίανση του χρέους. Για την επίτευξη του, θα στηθεί μια πλατφόρμα στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ, www.Keyd.gov.gr/a-katoikia) όπου ο δανειολήπτης θα υποβάλει την αίτηση για η ρύθμιση της οφειλής του. Όλη η διαδικασία θα “τρέχει” αυτόματα χωρίς να απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών. Ταυτόχρονα η ΕΔΙΧ έχει αναλάβει τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού ελέγχου για τον προσδιορισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διεξάγονται έλεγχοι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είτε βρίσκονται σε καθεστώς είτε κάνουν αίτηση για να ενταχθούν σε σχήμα προστασίας αλλά δεν ανταποκρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας.

2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Έγκαιρη προειδοποίηση

Η ηγεσία του θα προτείνει εργαλεία, τα οποία θα εντοπίζουν περιστάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα, επισημαίνοντας στον οφειλέτη την ανάγκη άμεσης αντίδρασης. Η έγκαιρη προειδοποίηση θα “προχωρήσει” σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια.

Ήδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) μαζί με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) μαζί με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) έτρεξαν σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα εξειδικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης , το λεγόμενο “Early Warning Europe”.

Tα εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν να περιλαμβάνουν: Μηχανισμούς ειδοποίησης όταν ο οφειλέτης δεν έχει εκτελέσει ορισμένα είδη πληρωμών, συμβουλευτικές υπηρεσίες από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμού, παροχή υπό την εθνική νομοθεσία κινήτρων προς τους τρίτους που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με τον οφειλέτη, όπως λογιστές, φορολογικές διοικήσεις και Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης για να επισημαίνουν στον οφειλέτη τυχόν αρνητική εξέλιξη.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



3. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Επίδομα

Στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα θα προβλέπεται ένα επίδομα για τους οικονομικά ευάλωτους προς κάλυψη μέρους αν μ όχι του συνόλου των στεγαστικών τους αναγκών –υποχρεώσεων. Για τον ακριβή προσδιορισμό τω ν δικαιούχων θα τεθούν κριτήρια (εισοδηματικά, αριθμός μελών νοικοκυριού, μακροχρόνιοι άνεργοι, ΑμεΑ κλπ).

4. Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πτώχευση

Σε αυτό το σχέδιο θα περιγράφεται η διαδικασία της πτώχευσης. Σε τι θα αφορά με άλλα λόγια, η λεγόμενη “δεύτερη ευκαιρία” . Σύμφωνα με την εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, το δικαστήριο θα είναι η έσχατη επιλογή για τον δανειολήπτη .Εκεί θα μπορεί να προσφύγει αιτούμενος την πτώχευση του. Σε αυτήν την περίπτωση το σπίτι του θα βγαίνει σε πλειστηριασμό και μετά το από 1 έτος περίπου θα διαγράφονται όλα του τα χρέη. Στο ίδιο σχέδιο θα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες τω διαχειριστών αφερεγγυότητας οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την πτωχευτική διαδικασία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος