Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κόκκινα δάνεια: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Στα 80.100 ευρώ η μέση αξία της προστατευόμενης α΄ κατοικίας
Μπορεί το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων από την έξαρση του κορωνοϊού να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας για την ώρα, όμως το θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει αυτή την περίοδο ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους για τον Χρήστο Σταϊκούρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε πως με την κατάθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου για το πτωχευτικό δίκαιο, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα έχουν μία ή και περισσότερες – όπως χαρακτηριστικά είπε - ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τις υποσχέσεις όμως αυτού του είδους μέχρι την εφαρμογή τους υπάρχει μεγάλη απόσταση και κυρίως οικονομικό κόστος. Δεδομένο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά και σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο συνεχείς συσκέψεις με ειδικούς για την επίλυση του ζητήματος.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών με κριτήρια είτε το ποσό που έχουν αποπληρώσει είτε την οικονομική τους κατάσταση μέσω των διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα. Έτσι σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να υπάρξει μία σαφέστερη εικόνα για τη δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων ή ακόμη και προγραμμάτων χρηματοδότησης. Με βάση πάντα τις εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και στόχευση σε περιπτώσεις που καταφανώς δεν τίθεται ζήτημα δόλου.

Όμως τον τελευταίο λόγο σε όλα αυτά, δεν θα έχει το οικονομικό επιτελείο, αλλά οι δανειστές. Στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας οι Βρυξέλλες φέρονται να πιέζουν ασφυκτικά για την διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου για το πτωχευτικό δίκαιο το οποίο πρωτίστως θα στοχεύει στην εξυγίανση το τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Πράγμα που σημαίνει πως σκέψεις για κρατικές ενισχύσεις θα βρουν πολύ λίγο χώρο να συζητηθούν στις επαφές που θα υπάρξουν με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ιδίως από τη στιγμή που τρέχει παράλληλα και ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο οποίος προϋποθέτει τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερές βάσεις για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι χειρισμοί θα τους φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της αντιπολίτευσης που έχει εκφράσει διαθέσεις συντονισμού για το θέμα. Έτσι δεν αποκλείεται τυχόν ατολμίες από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ να οδηγήσουν στο να μεταφερθεί κάποια στιγμή το θέμα στο Μαξίμου ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να αναληφθούν κεντρικά οι ευθύνες.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Στα 80.100 ευρώ η μέση αξία της προστατευόμενης α΄ κατοικίας

Στις 80.100 ευρώ κινείται η μέση αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται από τον νόμο 4605/2019, όπως προκύπτει από τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Όσο για το μέσο ποσό της ρύθμισης, ανέρχεται σε 45.400 ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία που είχαν ρυθμιστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέρχονταν σε 19,1 εκατ. ευρώ. Στις ρυθμίσεις αυτές υπήρξε διαγραφή οφειλών, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ στα 7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι κρατικές επιδοτήσεις που εγκρίθηκαν, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν.

Το μέσο ποσοστό της κρατικής επιδότησης διαμορφώνεται στο 36,7% της μηνιαίας δόσης, ενώ το μέσο ποσοστό "κουρέματος" που έλαβαν οι οφειλέτες ανέρχεται στο 21,3% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.

Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ, τα οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών:

- 2.509 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Η αύξηση των αιτήσεων την τελευταία εβδομάδα ήταν της τάξεως του 5,64%, με την υποβολή 134 νέων αιτήσεων, ενώ συγκριτικά με τις 31/12/2019 υπέβαλαν αίτηση 1.141 νέοι χρήστες, δηλ. σημειώθηκε αύξηση των αιτήσεων κατά 83,41%.

- 996 προτάσεις ρύθμισης χρέους έχουν δοθεί από τις τράπεζες και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον ένα μήνα. Συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν, έγιναν από τις τράπεζες 72 νέες προτάσεις ρύθμισης (αύξηση κατά 7,79%), ενώ οι νέες ρυθμίσεις, μετά τις 31/12/2019, ανήλθαν σε 594, σημειώνοντας αύξηση κατά 147,76%.

- 481 προτάσεις ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 515 υπολοίπων. Συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν, 44 πολίτες δέχθηκαν την πρόταση ρύθμισης δανείου (αύξηση κατά 10%). Συγκριτικά με τις 31/12/2019, το ποσοστό αύξησης των αποδεκτών ρυθμίσεων σημειώνει αύξηση 287,90%, καθώς αποδέχθηκαν την πρόταση ρύθμισης 357 πολίτες.

Σημειώνεται ότι ο πολίτης, αφού λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα, έχει προθεσμία ενός μηνός για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί είτε να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε η διαδικασία προχωρά παρακάτω, στην επιδότηση.

- Κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί σε 420 πολίτες. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), αφού ο πολίτης αποδεχθεί τη σύμβαση ρύθμισης, εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε ένα μήνα, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια του νόμου 4605/2019. Από τις 31/12/2019 έχουν εγκριθεί 357 επιδοτήσεις, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου εγκρίθηκαν 116 νέες επιδοτήσεις.

Δυσκολίες στην υποβολή της αίτησης αναφέρουν οι δανειολήπτες
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών (με αποστολή e-mails και με ερωτηματολόγια που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τους λόγους που οι χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα στην οριστική υποβολή της αίτησής τους, δείχνουν τα εξής:

Αναφορικά με τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή ο δανειολήπτης έχει δεχτεί την άρση απορρήτου, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης, από τους 6.204 δανειολήπτες που ερωτήθηκαν, απάντησαν οι 847, δηλαδή ποσοστό 13,6%. Από αυτούς, το 43,6% δήλωσε ότι δεν κατανοεί τις διαδικασίες για να προχωρήσει την αίτηση και το 30,8% ότι προτίθεται να συνεχίσει τη διαδικασία στο άμεσο μέλλον.

Αναφορικά με τις αιτήσεις που ακυρώθηκαν είτε με πρωτοβουλία των δανειοληπτών είτε επειδή αυτοί δεν προέβησαν σε καμία διαδικασία στην πλατφόρμα για διάστημα άνω των τριών μηνών, από τους 30.264 δανειολήπτες που ρωτήθηκαν απάντησαν οι 911, δηλαδή ποσοστό 3%. Σε ποσοστό 35,7% αυτοί δήλωσαν ότι η αίτησή τους ακυρώθηκε αυτόματα από το σύστημα και το 35,2% είπαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν νέα αίτηση.

Σε ποσοστό 30,3% οι χρήστες απαντούν ότι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία γιατί την βρήκαν περίπλοκη, 17,9% δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του νόμου και ποσοστό 14,1% αναμένουν τη βοήθεια δικηγόρου/λογιστή για να υποβάλουν την αίτηση. Ποσοστό 4,9% των ερωτώμενων αναμένει να ενταχθεί σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών τους, το 4,1% απαντά ότι ρύθμισε τις οφειλές του με άλλο τρόπο, ενώ ποσοστό 2,1% δεν ενδιαφέρεται για ένταξή του στον νόμο 4605.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι δανειολήπτες
Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει δημιουργήσει ειδικό helpdesk, το οποίο λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr) και υποστηρίζει τους δανειολήπτες, απαντώντας καθημερινά στα ερωτήματά τους σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας (ΗΠΠΚΚ). Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας η ομάδα υποστήριξης της ΗΠΠΚΚ της ΕΓΔΙΧ έχει απαντήσει συνολικά σε περισσότερα από 8.360 ερωτήματα, ενώ τον τελευταίο μήνα σε 1.355 ερωτήματα.