Αναλυτικά, οι κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τους δανειολήπτες την εποχή του κορωνοϊού έχουν ως εξής:
Ποια τα μέτρα άμυνας των δανειοληπτών;
Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- ήδη διανύουμε τον τελευταίο μήνα ισχύος αφενός του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας (ν.4605/2019), αφετέρου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ν.4469/2017). Αρκετές συζητήσεις γίνονται μήπως λόγω των έκτακτων συνθηκών δοθεί κάποια σχετική παράταση και μήπως αλλάξουν οι σχετικές προϋποθέσεις ένταξης στους σχετικούς νόμους, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει πολύ πιθανό. Επομένως, μέχρι στιγμής όσοι δανειολήπτες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν χρήση των σχετικών διατάξεων.
Έχουν υπάρξει ειδικότερα μέτρα για κάθε κατηγορία ξεχωριστά;
Είναι αλήθεια πώς με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75 Α΄, 30-03-2020) και συγκεκριμένα το άρθρο 5 θεσπίστηκαν μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται αποδεδειγμένα λόγω της πανδημίας του covid-19 (αναστολή με κρατική απόφαση λειτουργίας επιχειρήσεων- ΚΑΔ που αναφέρονται στην ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου) και δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (ν.4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών (ν.4469/2017).
Για τις επιχειρήσεις;
Όπως ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα, έτσι και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση όπως αυτοί έχουν εξειδικευθεί στις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και στις ακόλουθες υπουργικές αποφάσεις και έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του εξωδικαστικού δικαιούνται τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων. Παράλληλα, αναστέλλονται οι σχετικές διαδικασίες στον εξωδικαστικό υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα η σχετική αίτηση. Επί της ουσίας δηλαδή, παρατείνεται η προστασία από κάθε καταδιωκτικό μέτρο η οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι 90 μέρες.
Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη;
Υπήρξε μέριμνα και για αυτούς αφού όσοι αποδεδειγμένα πλήττονται λαμβάνουν 3μηνη αναστολή σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Το σημαντικό για όλες τις παραπάνω κατηγορίες είναι ότι πρέπει να εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που ορίζουν οι σχετικές ΠΝΠ και υπουργικές αποφάσεις, δηλαδή οι ΚΑΔ τους να αναφέρονται σε αυτές.
Άρα, για αυτούς που δεν περιλαμβάνονται τι ισχύει;
Τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις που τυχόν δεν εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση στα πιστωτικά ιδρύματα και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου να χορηγηθεί και σε αυτούς 3 μήνες αναστολή πληρωμών. Ωστόσο, αυτό θα αξιολογηθεί από τους πιστωτές τους.
Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες;
Το σημαντικότερο είναι να παραμείνουν υγιείς και ασφαλείς, τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινωνικό σύνολο καθώς η υγεία προέχει. Σίγουρα όμως και οι οικονομικές εκκρεμότητες τρέχουν, δεν σταματούν λόγω της πανδημίας και αυτό δημιουργεί εντονότερα προβλήματα ύφεσης. Πρέπει να έχουν λοιπόν υπόψη τους ότι μιλάμε για αναστολή και όχι για διαγραφή χρεών. Άρα, στο σχετικά άμεσα μέλλον θα κληθούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Επομένως, ας καταρτίσουν ανάλογα τον οικονομικό, οικογενειακό σχεδιασμό τους.
Την ίδια ώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα αποφυγής δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων» εξαιτίας της πανδημίας αφού ο χρονικός ορίζοντας είναι άγνωστος. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προηγούμενη δεκαετή κρίση που υπήρξε λόγω των μνημονίων, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμα ορατά στην ελληνική οικονομία.
Δημήτρης Μπούκας, δικηγόρος
Πηγή: matrix24.gr