Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα • Αίτηση για ένταξη στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Τι ισχύει από 1/5 για την προστασία της α΄ κατοικίας – Επιδότηση της μηνιαίας δόσης έως και κατά 100%

Πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που καλλιεργεί την κουλτούρα πληρωμών και περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, ενήμερους μέχρι σήμερα δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, "επιβραβεύοντάς" τους για τη συνέπειά τους, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Η νέα, ουσιαστική πτυχή της στρατηγικής της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανοίγει από σήμερα έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους "Θεσμούς" προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια και η περίμετρος των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στην "ομπρέλα" προστασίας, καθώς και οι όροι με τους οποίους αυτή θα παρασχεθεί. Οι νέες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν ολόκληρο τον Μάιο, ενδεχομένως και τον Ιούνιο, στοχεύοντας στην κάλυψη περίπου 200.000 δανειοληπτών που ήταν μέχρι σήμερα ενήμεροι στην αποπληρωμή των δανείων τους (στεγαστικά ή επιχειρηματικά με προσημείωση στην πρώτη κατοικία) και άλλων τόσων που είχαν δάνεια σε ρύθμιση την οποία εξυπηρετούσαν ομαλά.

Οι Θεσμοί ζήτησαν προχθές από τις τράπεζες να τους δοθούν στοιχεία για τους δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, πόσοι είναι και με τι ύψος δανείων. Τα στοιχεία αυτά θα καθορίσουν την τελική περίμετρο και τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας τους, με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος μέχρι και κατά 100% για ορισμένο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 350.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων 200- 250.000 έχουν ενήμερα δάνεια κι αυτό είναι η μεγάλη διαφοροποίηση με τα προηγούμενα πλαίσια, όπου οι συνεπείς δανειολήπτες δεν είχαν την παραμικρή επιβράβευση.

Το νέο πλαίσιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καλύπτει αποκλειστικά και μόνο όσους πλήττονται από τη νέα κρίση, ωστόσο αυτή η «ομπρέλα» δεν θα καλύπτει μόνο δάνεια ως 31/12/2018, όπως απαιτούσαν οι Θεσμοί, αλλά και τα μεταγενέστερα. Το νέο σχήμα βασίζεται στην επιδότηση από το Κράτος των μηνιαίων δόσεων αυτών των δανείων, με κόστος που υπολογίζεται ότι ως το τέλος του έτους μπορεί να φτάσει στα 300 εκατ. Ευρώ. Δημοσιονομικός προβληματισμός δεν υπάρχει, καθώς ως γνωστόν, έχουν ανασταλεί οι σχετικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Αντιθέτως, με δεδομένο ότι αυτό το κονδύλι θα πέσει στις τράπεζες, προσδοκάται ότι θα συνδράμει στη μεταφορά ρευστότητας στην αγορά.

Φυσικά οι «κορωνοϊόπληκτοι» είναι πολύ περισσότεροι από τις 350.000, που θα καλύψει το νέο σχήμα και γι’ αυτό θα ισχύσουν εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να είναι διευρυμένα σε σχέση με τα ισχύοντα για την προστασία της α’ κατοικίας. Από εκεί και πέρα, το πώς θα διαμορφώνεται η επιδότηση, θα εξαρτάται από την κατηγορία του δανείου.

Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 3 κατηγορίες δανείων:

1. Τα «πράσινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που είναι ενήμερα. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 90%

2. Τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 80%

3. Τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «σφραγίδα» των τραπεζών. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 70%

Η επιδότηση θα φθίνει όσο οδεύουμε προς το τέλος του έτους, οπότε και εκπνέει αυτό το νέο σχήμα και ενεργοποιείται ο νέος Πτωχευτικός, ο οποίος στο προδικαστικό στάδιο προβλέπει, επίσης, επιδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά. Τα παραπάνω ποσοστά επιδότησης, καθώς και τα κριτήρια υπαγωγής αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Παράλληλα, από σήμερα δίνεται μία τελευταία, οριστική και αμετάκλητη ευκαιρία στους δανειολήπτες που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προ κορωνοϊού, να εκμεταλλευτούν την νέα, τρίμηνη παράταση που εξασφάλισε η κυβέρνηση στον νόμο 4605/2019. Οι δανειολήπτες αυτοί πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τον νόμο, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι το τέλος Ιουλίου, διασφαλίζοντας προστασία της πρώτης κατοικίας τους, "κούρεμα" και ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους, με κρατική επιδότηση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4605 για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο νόμος αυτός προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν κόκκινο δάνειο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 (και όχι τους μεταγενεστέρους "κόκκινους" δανειολήπτες) και έληγε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, στις 31/12/2019.

Η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε την παράταση του νόμου για 4 ακόμη μήνες, από 1/1/2020 έως 30/4/2020 και χθες ανακοίνωσε νέα τρίμηνη επέκταση, μέχρι τις 31/7/2020.

Μέχρι και χθες, παρά τις πολλές και σημαντικές νομοθετικές και λειτουργικές βελτιώσεις στον νόμο 4605/2019 και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για τους δικαιούχους δανειολήπτες, η αξιοποίηση του σχετικού πλαισίου από τους δανειολήπτες δεν υπήρξε ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, είναι περίπου 90.000.

Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά, περίπου 210.000 δάνεια.

Τα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προστασίας της α΄ κατοικίας
Με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού:

1) Παρατείνεται για 3 μήνες, μέχρι τις 31/7/2020, το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας του ν. 4605/2019.
2) Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.
3) Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
4) Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
5) Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
6) Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
7) Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
8) Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.