Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Κινήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης για να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο να επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων και κινδυνεύουν αν δε δηλώσουν πτώχευση να βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Μετά την συμφωνία των servicers και των τραπεζών (σ.σ. αν και τα εν λόγω δάνεια βρίσκονται στην εταιρείες διαχείρισης) με την κυβέρνηση για προστασία των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς μέχρι να συσταθεί – εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος την Άνοιξη του 2022 - ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, οι εταιρείες έχει μπει στη διαδικασία να ενημερώσουν στην συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών επιστρατεύοντας κάθε μέσο ακόμη και εξώδικα.

«Πρέπει να τους βρούμε, να τους ενημερώσουμε για τη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν και έτσι να αποφύγουν τον πλειστηριασμό», αναφέρει αρμόδια πηγή. Η ενεργοποίηση της πτώχευσης ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου και οι ευάλωτοι οικονομικά δανειολήπτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση πτώχευσης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ανοίξει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση στους πλειστηριασμούς για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 προκειμένου να έχουν το χρόνο να υποβάλλουν την σχετική αίτηση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότερες από 3.500 αιτήσεις.

Τι προβλέπει η μεταβατική λύση

Το κράτος δεσμεύεται να επιδοτεί με το επίδομα στέγασης των 210 ευρώ το μήνα τα ευάλωτα - με δάνεια εγγυημένο με την πρώτη κατοικία νοικοκυριά - έτσι ώστε να πληρωθεί από το δημόσιο το μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας δόσης και να μην βγει το σπίτι στον πλειστηριασμό.

Το επίδομα θα πιστώνεται απευθείας στις τράπεζες και αν από το εισόδημα του δανειολήπτη προκύψει πως μπορεί να πληρώσει και εκείνος από την πλευρά του ένα μικρό ποσό το μήνα θα του ζητηθεί από την τράπεζα. Με βάση τον νόμο δικαιούχοι της κρατικής στήριξης, οι οποίοι έχουν στην πλειοψηφία τους καταγγελμένο κόκκινο δάνειο, που θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και πάντα σε συνάρτηση με τον χρόνο αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι:

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα, δηλωθέν στην εφορία, από 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 21.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και τις 180.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Οι υποχρεώσεις

Κυβέρνηση, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν συμφωνήσει τα βήματα που πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης προκειμένου να ενταχθεί στο μεταβατικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας του από τον πλειστηριασμό. Τα βήματα, αλλά και οι υποχρεώσεις από την πλευρά του δανειολήπτη είναι τα εξής:

Με δεδομένο ότι το δάνειο του είναι κόκκινο και δεν έχει την εισοδηματική ικανότητα να το εξυπηρετήσει πρέπει να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού πλαισίου και να δηλώσει πτώχευση. Εφόσον πληροί τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος θα του δοθεί μέσω της πλατφόρμας βεβαίωση ότι ανήκει στους δικαιούχους.

Με την βεβαίωση από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του δημοσίου, η οποία άνοιξε την 1η Ιουνίου 2021, θα πρέπει να πάει στην τράπεζα για να μπει το δάνειό του στο νέο καθεστώς πληρωμής από το δημόσιο με βάση το επίδομα στέγασης και παράλληλα να σταματήσει η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Για να ισχύσει η συμφωνία με την τράπεζα αλλά και με το δημόσιο όσον αφορά την απολαβή του επιδόματος στέγασης ο δανειολήπτης θα υπογράψει υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της πτώχευσης βάσει της οποίας αποδέχεται την μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Δημοσίου όταν αυτός ξεκινήσει (σ.σ. την Άνοιξη του 2022) την λειτουργία του.

Εφόσον ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα το ακίνητο περνά στο έλεγχό του και εν συνεχεία ο Φορέας το επαναμισθώνει στον δανειολήπτη. Επί της ουσίας, άπαξ και το ακίνητο μεταφερθεί στον Φορέα ο (πρώην δανειολήπτης, ιδιοκτήτης) έχει το δικαίωμα να μείνει στο ακίνητο πληρώνοντας ενοίκιο στον Φορέα για 12 έτη, χωρίς όμως να έχει την ιδιοκτησία του ακινήτου αλλά και χωρίς να μπορεί να τον διώξει κανείς από αυτό αρκεί να πληρώνει το ενοίκιο προς τον Φορέα.

Με την μεταβίβαση του ακινήτου στον Φορέα σβήνεται στο πλαίσιο της πτώχευσης και το δάνειο.

Αν στο μεσοδιάστημα μέχρι να συσταθεί ο Φορέας είτε το δημόσιο είτε ο δανειολήπτης δεν πληρώσουν για 3 μήνες την δόση τότε θα χάνεται η προστασία.

Πηγή