Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα • Αίτηση για ένταξη στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

«Τσουνάμι» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Σεπτέμβριο

Οι πλειστηριασμοί κάθε Αύγουστο παγώνουν. Αυτό που δεν αναμένεται να παγώσει είναι η προετοιμασία των servicers (Intrum, doValue, Cepal κ.ά.) που έχουν αναλάβει να μεταβιβάσουν συνολικά περί τα 700.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κόκκινους» δανειολήπτες σε περίπου 50 σκοτεινά funds, ο ιδιοκτήτης των οποίων κρύβεται σε ιρλανδικά οχήματα ειδικού σκοπού που εμφανίζουν κεφάλαιο 100 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει εγγράψει υπέρ αυτών εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 18 δισ. ευρώ. Ολα αυτά για να σωθούν οι τράπεζες με τα προγράμματα «Ηρακλής» 1 και 2 και να πνιγεί η κοινωνία.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η επίθεση των funds μπορεί να καθυστέρησε, αλλά την 1η Σεπτεμβρίου εκκινεί. Μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί συνολικά 197.440 παντός είδους πλειστηριασμοί (ακινήτων, κινητών πραγμάτων, ευπαθών προϊόντων κ.λπ.). Ας μείνουμε ωστόσο στο 2023 και στα ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν εγγραφεί 10.087 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων οι 4.304 αφορούν σε κατοικίες «κόκκινων» δανειοληπτών. Για να καταλάβουμε, το 42% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται έως το τέλος του 2023 αφορά κατοικίες. Είναι συνεπώς ευδιάκριτο ότι από την 1η Σεπτεμβρίου Πυροσβεστικό Σώμα και αστυνομία θα έχουν κύρια απασχόληση να πετούν ανθρώπους από τα σπίτια τους, πάντα στο «όνομα του ελληνικού λαού». Με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι κάθε μέρα θα διεξάγονται περί τους 50 τέτοιους πλειστηριασμούς.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Μηδενική προστασία πρώτης κατοικίας

Από την άλλη, η πλευρά των δανειοληπτών δεν μπορεί να προστατευτεί. Πλέον οι μόνοι που απολαμβάνουν κάποια μορφή προστασίας είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση προπτώχευσης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με την αίτηση δηλώνουν ότι πρόκειται να πτωχεύσουν όταν τεθεί σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας ακινήτων.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται η παγίδα. Αφενός θα πληρώνουν, αφετέρου θα χάσουν το σπίτι τους, που θα μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό φορέα ακινήτων, και ακολούθως για να μένουν στο σπίτι τους θα πληρώνουν ενοίκιο! Ομως και σε αυτό το προπτωχευτικό στάδιο δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν. 

Ποιοι όμως θεωρούνται ευάλωτοι; Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για να ενταχθείς στους ευάλωτους θα πρέπει το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ολα αυτά μικρή σημασία έχουν για τους ευάλωτους που θα πρέπει να πληρώνουν για να μένουν στο σπίτι τους (που θα το έχουν χάσει) και θα καταβάλλουν ενοίκιο, διότι τα ποσά των επιδοτήσεων μόνο ως ψίχουλα μπορούν να χαρακτηριστούν. Ετσι λοιπόν το μέγιστο ποσό της επιδότησης δόσης για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια είναι 70 ευρώ ανά μήνα για τον αιτούντα και επιπλέον 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα και στα νοικοκυριά με απροστάτευτο τέκνο επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε τέκνο. Ως ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Πηγή