Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

37,6 δισ. δάνεια ιδιωτών στα χέρια των servicers – Αυστηροποιείται ο κώδικας δεοντολογίας

Αύξηση 300 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα κόκκινα δάνεια ιδιωτών που βρίσκονται στα χέρια των servicers το β΄ τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας τα 37,6 δισ. ευρώ από 37,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι, από τον Μάιο του 2022, αυτή είναι η πρώτη φορά που η πτωτική τάση στο σύνολο των υπό διαχείριση απαιτήσεων αντιστρέφεται καταγράφοντας αύξηση, τόσο σε συνολικό επίπεδο απαιτήσεων όσο και ειδικά στα δάνεια ιδιωτών. Πηγές του κλάδου αποδίδουν την αύξηση στις πωλήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων, και όχι σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ίδια τάση να αντανακλάται και στο σύνολο των NPEs που διαχειρίζονται οι servicers.

Όπως επισημαίνουν οι αποπληρωμές των ρυθμίσεων εξελίσσονται ομαλά, χωρίς να παρατηρούνται προς το παρόν αρρυθμίες. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης από την κακοκαιρία "Daniel" που έπληξε τη Θεσσαλία, με στελέχη του κλάδου να υπολογίζουν το συνολικό άνοιγμα στην περιοχή στα επίπεδα των 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές, Δευτέρα, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν στα "χέρια" τους 71,1 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, από 70,5 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του έτους. Τα δάνεια ιδιωτών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αναλογούν στο 53% των συνολικών απαιτήσεων που έχουν μεταβιβάσει οι τράπεζες στους servicers. Εξ αυτών, το 57% αφορά σε στεγαστικά (ενυπόθηκα δηλαδή) δάνεια και το 43% σε καταναλωτικά -τα οποία συνήθως δεν φέρουν εξασφαλίσεις. 

Από το μερίδιο του 47% της "πίτας" των NPEs που διαχειρίζονται οι servicers, το 34% αφορά σε επιχειρήσεις και το 13% σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Αυστηροποιείται ο κώδικας δεοντολογίας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στην αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, με έμφαση στην εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας προς τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. 

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ το Σάββατο όπου ανέφερε εμφαντικά ότι ο κλάδος θα λειτουργεί "με πολύ πιο συγκεκριμένους, ακριβείς όρους προστασίας των δανειοληπτών και σωστής ενημέρωσής τους από τους servicers, με ξεκάθαρο κανόνα δεοντολογίας τον οποίο πρέπει όλοι να υπακούουν".

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική διαβούλευση ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής οδηγίας "NPL Directive" με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ενημέρωση των οφειλετών από τους servicers.

Επίσης, εντός του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας η οποία θα λειτουργήσει μέσω του gov.gr δίνοντας στους οφειλέτες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα δάνειά τους που εμφανίζουν καθυστέρηση έως 45 ημερών -πριν, δηλαδή, "κοκκινίσουν".

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πιστωτής θα ενημερώνει εγκαίρως τον οφειλέτη για τις δυνατότητες που έχει να ρυθμίσει το δάνειό του -μέσω διμερούς συμφωνίας ή μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού- και θα του προτείνει βιώσιμες λύσεις με βάση τη συνολική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη με βάση τα εισοδήματα, τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, τις λοιπές οφειλές και το εναπομένον εισόδημα για την κάλυψη του ελαχίστου επιπέδου "εύλογων δαπανών διαβίωσης".

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα εκδίδουν βεβαίωση οφειλών, η οποία θα αναφέρει αναλυτικά το υπόλοιπο της οφειλής, η εκκρεμής δόση και η ταυτότητα πληρωμής θα έχουν σύντομα οι οφειλέτες των οποίων τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαχειρίζονται οι servicers. 

Η υλοποίηση ζητήθηκε από τους servicers πριν το καλοκαίρι και η υλοποίηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία. Περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού αναμένεται να αποκαλύψει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.