Αυτό αναφέρουν στη «Ναυτεμπορική» πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι βασικό «αγκάθι» στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους συνιστά η γήρανση του πληθυσμού, καθώς τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκταμίευση του δανείου έως σήμερα πολλοί οφειλέτες έχουν δει σημαντική επιδείνωση της ικανότητάς τους να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους καθώς, για παράδειγμα, έχουν βγει σε συνταξιοδότηση.
Τούτων δοθέντων, το ΥΠΕΘΟ ζητεί από τους servicers να χαμηλώσουν τον πήχυ των ρυθμίσεων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν περισσότερα. Όπως δείχνουν, εξάλλου, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον Οκτώβριο, το 23,4% των οφειλετών που απέρριψαν την πρόταση του servicer για διμερή ρύθμιση επικαλέστηκαν «ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης».
Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Αυτός είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για περισσότερες ρυθμίσεις εάν χαμηλώσει το «κατώφλι» των διακανονισμών. Έτσι μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων που έχει συνυπολογιστεί από τον αλγόριθμο για να παραχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, σε πολλές περιπτώσεις έχει συνυπολογιστεί η τιμή πρώτης προσφοράς όπως ορίζεται κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, η οποία μπορεί να υπερβαίνει σημαντικά την πραγματική αξία του ακινήτου. Αυτό που πρέπει να γίνει, υπογραμμίζουν, είναι να μειωθεί η αξία στο βαθμό εκείνο που θα αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική αξία του ενεχύρου.
Εξάλλου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, μια τέτοια παρέμβαση θα ωφελούσε τελικά και τους ίδιους τους servicers, οι οποίοι εισπράττουν πολύ υψηλότερα έσοδα μέσω των ρυθμίσεων παρά μέσω των πλειστηριασμών -και μάλιστα πολύ υψηλότερα από αυτά που είχαν προϋπολογίσει. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί για τις ανακτήσεις στα χαρτοφυλάκια NPEs που έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων ξεπέρασαν σημαντικά τους στόχους που περιλαμβάνονται στα business plans των servicers.
Ειδικότερα, από τις ρυθμίσεις προήλθε το 56,8% των ανακτήσεων (έναντι 40,5% που ήταν ο στόχος), ενώ από τις ρευστοποιήσεις προήλθε το 28,2% (έναντι 49,4%) και από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων το 8,8% (έναντι 9,4%).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού 1.845 ρυθμίσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μέσω της πλατφόρμας διμερών ρυθμίσεων έγιναν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 307 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, για 5.328 οφειλέτες η πλειοψηφία των οποίων ρύθμισε στεγαστικό δάνειο.