Η συζήτηση για τις αλλαγές σχετίζεται και με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, το οποίο είχε υποστηρίξει την αποενοποίηση της πλειονότητας των επισφαλειών από τα βιβλία των συστημικών ομίλων τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μεταβολές στο πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση του κόκκινου χρέους είναι κρίσιμες για το σύνολο της οικονομίας, καθώς επιδρούν καθοριστικά στον τρόπο επιμερισμού των ζημιών μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών. Οι επιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να αφορούν και στους φορολογούμενους, εάν οι δικαστικές αποφάσεις ευνοήσουν τους οφειλέτες, μειώνοντας τις ανακτήσεις από τα τιτλοποιημένα δάνεια.
Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Τα κύρια μέτωπα που απασχολούν πιστωτές και δανειολήπτες περιλαμβάνουν:
1. Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στη Βουλή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές, οι οποίες διευρύνουν τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός δανειολήπτη ως ευάλωτου. Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτημα αναδιάρθρωσης, εξασφαλίζοντας ότι οι προτάσεις ρύθμισης θα γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από τους πιστωτές.
2. Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τράπεζες για την οριστική διευθέτηση υποθέσεων δανείων σε ελβετικό φράγκο που αγγίζουν τους 50.000 οφειλέτες και υπόλοιπα ύψους 4-5 δισ. ευρώ.
3. Δάνεια Νόμου Κατσέλη: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τον υπολογισμό των τόκων υπερημερίας για περίπου 130.000 δανειολήπτες, όπου το διακύβευμα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας κρίσιμη την επίλυση αυτού του ζητήματος.