Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Τα 12 "SOS" για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οριστική απώλεια της πρώτης κατοικίας αλλά και μια σειρά… θυσιών για όσους έχουν περιουσιακά κριτήρια και θέλουν να την προστατεύσουν σηματοδοτεί η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Μαΐου.

Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση περίπου 100.000 πλειστηριασμών έως το τέλος του 2021, δηλαδή μέσα σε 20 μήνες. Σημειωτέον ότι ο σχετικός στόχος είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την τριετία 2019-2021. Οι οφειλέτες έχουν στη διάθεσή τους μόλις 10 εβδομάδες προκειμένου να συμπληρώσουν στη σχετική πλατφόρμα τα στοιχεία τους (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia) και να πετύχουν με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις την αποφυγή της διαδικασίας του πλειστηριασμού. Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή αίτησης έως τις 30 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου καθεστώτος προστασίας από τη ρευστοποίηση, με βάση τον νόμο 4605/2019 ή με την αξιοποίηση του νόμου Κατσέλη (3869/2010). Ως… εναλλακτική, υπάρχει η υποβολή αίτησης πτώχευσης, εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Με βάση τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται η έκδοση απόφασης από τα δικαστήρια εντός 6 μηνών, αλλά κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή είναι… ανέκδοτο, καθώς οι αποφάσεις βγαίνουν ακόμη και 5-6 χρόνια μετά! Με τον τρόπο αυτό «ξεγλιστράνε» πολλοί, οι οποίοι κάνουν αντικανονική χρήση του καθεστώτος προστασίας ενώ δεν το δικαιούνται. Είναι ενδεικτικό ότι το 25% των «κόκκινων» δανειοληπτών θεωρούνται… μπαταχτσήδες, ενώ το ίδιο ισχύει και για 1 στους 2 που έχουν καταφύγει στην «ομπρέλα» του σχετικού νόμου.

Τελευταία ευκαιρία

Η συνεργασία με τις τράπεζες και η ένταξη στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούν μονόδρομο για τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Οι βασικές προϋποθέσεις του περυσινού νόμου (4605/2019) παραμένουν ως έχουν και είναι οι εξής:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση της οφειλής του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από κάθε είδους δάνειο, δηλαδή στεγαστικό, επιχειρηματικό και καταναλωτικό, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

2. Η αξία της πρώτης κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €175.000 αν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό δάνειο και τα €250.000 για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που αφορά φυσικό πρόσωπο.

3. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €130.000 ανά πιστωτή, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια το ανώτατο όριο είναι τα €100.000

4. Το σύνολο των καταθέσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των €15.000, ενώ η αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να ξεπερνά τα €80.000.

5. Οι οφειλές πρέπει να έχουν καταστεί «κόκκινες» για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών και πιο συγκεκριμένα έως τις 31/12/2018.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Πτώχευση σε …4 στάδια

Η επώδυνη διαδικασία της πτώχευσης των φυσικών προσώπων περιλαμβάνει 4 στάδια.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση, την πτώχευση και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας. την απαλλαγή από χρέη και τη χορήγηση επιδόματος στέγασης σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Έτσι:

1. Από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή οτιδήποτε άλλο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περιορισμοί όπως η επιφάνεια ή το εισόδημα.

2. Η εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς θα αφορά μόνο όσους θα έχουν υποβάλει έως τις 30 Απριλίου την ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και όσους έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

3. Από την 1η Μαΐου χάνεται οριστικά το δικαίωμα προσφυγής σε κάθε νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, ο νόμος Κατσέλη θα αντικατασταθεί από το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου κατά το αντίστοιχο μιας επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.

4. Ένας ιδιώτης που θα δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των χρεών του και απαλλαγή από αυτά θα έχει το δικαίωμα πτώχευσης, μόνο εφόσον ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία.

5. Αν η οφειλή του δανειολήπτη προς την τράπεζα δεν καλύπτεται από την αξία του πλειστηριασμού (εφόσον υπάρχει προσημείωση), τότε ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν και κατά πόσο μπορεί να απαλλαγεί από το σύνολο του χρέους του, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή να ξεκινήσει και πάλι από το… μηδέν. Έτσι, θα μηδενίσει τα χρέη του αλλά δεν θα έχει και περιουσία, καθώς θα έχει ρευστοποιηθεί υποχρεωτικά λόγω πτώχευσης.

6. Ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα συμφωνίας με την τράπεζα ώστε να συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι που αγόρασε, αλλά καταβάλλοντας ενοίκιο αντί για δόση. Εδώ τίθενται οι εξής δύο προϋποθέσεις:

· Το σπίτι να μην έχει μεταβιβαστεί.

· Το ενοίκιο να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του… νοικάρη, εφόσον κάτι τέτοιο το έχει συμφωνήσει με την τράπεζα.

7. Τα ευάλωτα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα μπορούν να λάβουν κρατικής επιδότηση υπό τη μορφή στεγαστικού επιδόματος, το οποίο θα δίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν προσεχώς.


Πηγή: Παρασκήνιο