Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ασάφεια εξακολουθεί να καλύπτει τις ρυθμίσεις των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που θα ρυθμιστούν μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση που προκαλείται από την πανδημία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι όλοι οι πληττόμενοι θα ωφεληθούν από γενική αναστολή στις πληρωμές των δανείων τους, ενώ οι τράπεζες επιμένουν να προσεγγίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να αναστείλουν τουλάχιστον για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο συνολικά τις πληρωμές για τα δάνειά τους. Ως τώρα, οι τράπεζες δέχονταν την αναστολή ως το τέλος Σεπτεμβρίου για τις πληρωμές που αφορούν το κεφαλαίο (χρεολύσια), αλλά επέμεναν ότι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι τόκοι.

Για το σκέλος των τόκων, το Δημόσιο προχωρά σε παροχή επιδότησης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, η οποία, όμως, δεν θα επεκταθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά «για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο» και θα αφορά τους τόκους «όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων».

«Το μέτρο αυτό δύναται να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη της παρούσης κρίσης», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης και «συνδέεται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιχείρηση που θα προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση».

Έτσι, οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν από τις τράπεζες, εφόσον εγκριθεί και η επιδότηση των τόκων, να σταματήσουν να πληρώνουν δόσεις (χρεολύσια και τόκους) ως τα τέλη Ιουνίου. Για την επόμενη περίοδο, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για την οποία οι τράπεζες δέχονται να αναστείλουν τις πληρωμές χρεολυσίων, θα απαιτηθεί νέα ρύθμιση για επιδότηση τόκων, αλλιώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα καλύψουν όλους τους πληττόμενους, δηλαδή περίπου 1,7 εκατ. εργαζομένους, 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και οι Ενώσεις των Διαχειριστών Δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες, περίπου το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εργοδότες, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε».


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Υποβολή αίτησης - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαφορετική προσέγγιση από τις τράπεζες
Δεν είναι σαφές, πάντως, αν και οι τράπεζες αποδέχονται αυτή την προσέγγιση, που οδηγεί σε «πάγωμα» πληρωμών από τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θεωρώντας ότι η κρίση αυτή δεν σημαίνει πως όλοι όσοι δέχονται οικονομικές πιέσεις αυτομάτως έχουν και την ανάγκη να σταματήσουν τις πληρωμές των δανείων τους, οι τράπεζες επιμένουν σε ένα «φιλτράρισμα» των ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Γι’ αυτό το λόγο επιμένουν ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τις τράπεζες και να συνεννοούνται για τη ρύθμιση των οφειλών τους, χωρίς να αποδέχονται τη συνολική αναστολή πληρωμών για όλους τους πληττόμενους, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος που ως τώρα οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων μπορούν να μετρηθούν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν το συνολικό αριθμό των δυνητικών δικαιούχων, ενώ πολύ λιγότερες είναι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε δάνεια νοικοκυριών.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν οι τράπεζες έχουν όντως την πρόθεση να προχωρήσουν σε γενική ρύθμιση – ομπρέλα για όλα τα δάνεια, ή αν θα προχωρήσουν σε ένα «φιλτράρισμα» για να εξαιρεθούν όσοι κρίνεται από τις τράπεζες ότι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά.

Πηγή