Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα • Αίτηση για ένταξη στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Νέος πτωχευτικός νόμος: Απόσταση ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση - Ποια είναι τα "αγκάθια"

Στις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και των αρμόδιων υπουργών, στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, από τη Δευτέρα αναμένεται να «κλείσει» το ζήτημα του νέου πτωχευτικού κώδικα. Βασικός στόχος είναι η ψήφισή του να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε ισχύ από το 2021.

Δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα λήγει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση δόσης δανείων (τόσο «κόκκινων» όσο και «πράσινων») με υποθήκη την α΄ κατοικία για δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Θέμα το οποίο επίσης συζητείται με τους θεσμούς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του μηνός, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. «Πιστεύω οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών έτσι ώστε εντός του Ιουλίου να ψηφιστεί αυτός ο νόμος και στη συνέχεια να συνεχίσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου μπορούν όλοι οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση» δήλωσε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα ενώ η διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι εννέα μήνες δηλαδή θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Βέβαια θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι όπως είναι το εισόδημα και η περιουσία.

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο ένα πλαίσιο για την προστασία όλων όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό, όπου το κράτος θα επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού δανείου σε ένα μεγάλο ποσοστό, για διάστημα έως εννέα μήνες έτσι ώστε να τους βοηθήσει να μην βρεθούν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς» συμπλήρωσε ο Φώτης Κουρμούσης.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Τα αγκάθια
Τα βασικά σημεία που τράπεζες και κυβέρνηση δεν μπορούν να βρουν λύση και θεωρείται μάλλον αδύνατο να βρεθεί λύση μέχρι και την τελευταία στιγμή.

  • Το πρώτο είναι ο χρόνος που με βάση τον νόμο θα μπορεί ο πιστωτής να «κυνηγά» τον δανειολήπτη μέχρι και τρία χρόνια μετά την πτώχευσή του.
  • Το άλλο ότι ζητούν το ακίνητο να πηγαίνει απευθείας σε πλειστηριασμό και από εκεί να το παίρνει ο κρατικός φορέας.
  • Ο κρατικός φορέας πρέπει να υποχρεούται να εξαγοράσει το ακίνητο εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και, σε κάθε περίπτωση, πριν την ημέρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού.
  • Αν προβλεφθεί οποιαδήποτε αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης, πρέπει να έχει προηγηθεί η επίσημη πιστοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία ότι ο οφειλέτης πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και θεμελιώνει δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου από τον κρατικό Φορέα.
  • Η εξαγορά του ακινήτου πρέπει να ολοκληρώνεται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από την υποβολή του αιτήματος εκ μέρους του οφειλέτη.
  • Να προβλέπεται για όλες τις περιπτώσεις σχέδιο αποπληρωμής χρεών. Να συνυπολογίζονται, δηλαδή, τυχόν εισοδήματα του οφειλέτη, πέραν των εύλογων δαπανών διαβίωσης, τα οποία μπορούν να διατεθούν, αποτελώντας τμήμα της πτωχευτικής περιουσίας, για την εξόφληση οφειλών. Η ύπαρξη σχεδίου αποπληρωμής χρεών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου όσο και για τη γενική πτωχευτική διαδικασία ανεξάρτητα από την ύπαρξη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων και το διορισμό ή μη συνδίκου.

Επιπροσθέτως οι τράπεζες έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και σε άλλα σημεία του σχεδίου, αλλά θεωρείται ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα βρεθεί κοινός τόπος.