Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Oι εξελίξεις στα κόκκινα δάνεια και οι πιέσεις των δανειοληπτών από τα funds

Ενώπιον 66 αρεοπαγιτών οι δικηγόροι των funds και των τραπεζών από τη μία πλευρά και από την άλλη δανειοληπτών κόκκινων δανείων, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Αιγίου, Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έδωσαν τη δική τους νομική μάχη αναμένοντας την απόφαση που θα  αποτελέσει και νομολογιακή πυξίδα για ποιο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ισχύει, δηλαδή αυτό του 2003 ή του 2015 για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων, σε σχέση με το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Ο εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα η χρήση και των δύο νομοθετικών κειμένων (2003 και 2015). Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενες μήνες.

Η ετυμηγορία είναι κρίσιμη καθώς αφορά τουλάχιστον 600.000 πλειστηριασμούς, προκαλώντας ανατροπές στον σχεδιασμό των funds και της κυβέρνησης. Η απόφαση είναι υπέρ, όμως των δανειοληπτών.

Το δικαστικό θρίλερ έχει φέρει ανατροπές στην πορεία των πλειστηριασμών, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για 2022, από τους 52.595 προγραμματιζόμενους έγιναν 39.318. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα διενεργηθούν 789 πλειστηριασμοί από τους 167.349 αναρτημένους.

Ο νόμος του 2015 επιτρέπει στα funds να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος του 2003 δεν το επέτρεπε, με αποτέλεσμα αρκετοί δανειολήπτες να τον επικαλεστούν μέσω των δικηγόρων τους, ζητώντας αναβολή των πλειστηριασμών. Το Ανώτατο Δικαστήριο στην πλήρη σύνθεσή του αποφασίζει μεταξύ δύο νόμων συγκεκριμένα:

• του 4354/2015 για τα κόκκινα δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και

• του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και στο άρθρο 10 (παράγραφος 14) καθιστά σαφές ότι οι προβλεπόμενες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμένη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου».


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Για τα θέματα αυτά, δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι».

Όπως δήλωσε: «Αυτό το οποίο συζητήθηκε, είναι το κατά πόσο η δυνατότητα των funds που ουσιαστικά είναι εντολοδόχοι. Ουσιαστικά οι εταιρείες διαχείρισης στην Ελλάδα είναι εντολοδόχοι των funds. Κατά πόσο μπορούν να επισπεύδουν πλειστηριασμούς, να εκδίδουν διαταγές πληρωμής, πράξεις εκτέλεσης κλπ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια ιστορική δίκη, θα έλεγε κανείς και από τις δύο πλευρές.

Εξαίρετοι συνάδελφοι δικηγόροι υποστηρίζουν την κάθε πλευρά. Το αν θα μπορεί ένα fund να επισπεύσει τις διαδικασίες αυτές, επειδή κανονικά το δάνειο το είχε δώσει η συστημική τράπεζα, δεν το έχει δώσει το fund. Άρα όπως ξέρουμε όλοι τα τελευταία χρόνια 2 – 3 χρόνια έχουν μεταβιβαστεί στις εταιρείες διαχείρισης πάνω από 20 δις ευρώ δάνεια. Έτσι, οπότε έχουν εκκαθαριστεί τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών είναι πλέον στις εταιρείες διαχείρισης και πλέον όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται μέσω αυτών των εταιρειών».

Τόνισε επίσης ότι ο κόσμος δεν πρέπει να αμελήσει και να σκεφτεί ότι θα βγει απόφαση σε δυο – τρεις μήνες να κάτσω να περιμένω. Οι διαδικασίες τρέχουν. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Δεν το έχουμε πει ποτέ αυτό για να προφυλάξουμε και τον κόσμο. Γιατί να θυμίσουμε πως ό,τι δεν ρυθμίζεται στον χρόνο του; Αυτό σημαίνει εκτοπίζεται και μάλιστα μετά από λίγο διάστημα ξεφεύγει τελείως το ποσό αυτό. Αυτά είναι γνωστά θέματα. Τι γίνεται τώρα;

Όλη αυτή η ιστορία γίνεται γιατί αυτές οι εταιρείες διαχείρισης που είναι στην Ελλάδα εντολοδόχοι των funds δεν βοηθούν καθόλου. Θέλουν να κάνουν πλειστηριασμούς και δεν βοηθούν τους δανειολήπτες με ρυθμίσεις. Ζητάνε υπερβολικές προκαταβολές, αλλά ακόμα κι αν ψάξει ένας δανειολήπτης ματώσει, δανειστεί από συγγενικά πρόσωπα,  βρει την προκαταβολή αυτή, πάλι το fund έχει μία αμετακίνητη θέση “θέλω να βγάλω το σπίτι σε πλειστηριασμό”. Μία κακή τακτική είναι αυτή που έχει γίνει πλέον μια πάγια τακτική που είναι πάρα πολύ άσχημη».

Αναφερόμενη στις αλλαγές που ετοιμάζονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σχολίασε πως: «Αυτό, το οποίο είναι σημαντικό, να πούμε είναι ότι και με τις παραινέσεις του υπουργού, τους τελευταίους μήνες είναι γνωστό ότι οι εταιρείες διαχείρισης και οι τράπεζες δεν δίναν σημαντικές προτάσεις μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, το τελευταίο διάστημα με βάση τα στατιστικά της Ειδικής γραμματείας, διαβάζουμε ότι η κρισιμότητα έχει φτάσει το 60%, άρα θεωρητικά δίνουν και περισσότερες προτάσεις.

Ετοιμάζονται λοιπόν κάποιες αλλαγές. Γιατί; Γιατί θέλουν ακόμα περισσότερες προτάσεις; Γιατί για όλους αυτό είναι ευεργετικό. Ήδη τα ταμεία και η εφορία θέλω να σας πω ότι ρυθμίζουν τους ανθρώπους που χρωστάνε σε ποσοστό πάνω από 90%, δηλαδή δίνουν 240 δόσεις και αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό.

Γιατί προτείνονται αυτές οι αλλαγές, να μπουν και οι ενήμεροι δανειολήπτες, για παράδειγμα, διότι οι ενήμεροι δανειολήπτες οι οποίοι ποτέ δεν έχουν επιβραβευθεί από κανένα σύστημα, ούτε κανένας ασχολείται μαζί τους, φτάνουν και αυτοί με τις αυξήσεις των επιτοκίων, τα έχουμε πει έτσι πολλές φορές από την εκπομπή και έρχονται κι άλλες αυξήσεις, άλλες τρεις αυξήσεις έρχονται μέχρι τον Μάιο, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί ένα δύσκολο τοπίο με τα κόκκινα δάνεια και οι ενήμεροι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τι ξέραμε λοιπόν; Ότι στην πλατφόρμα έμπαιναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θα δοθεί λοιπόν, ακούγεται με τις νέες αλλαγές, η δυνατότητα αυτή και στους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ρυθμίσουν κάτι, δηλαδή να πετύχουν περισσότερη επιμήκυνση, περισσότερες δόσεις. Έτσι αυτό είναι το ένα το οποίο έχουμε πει. Το δεύτερο είναι ότι προτείνεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης γι’ αυτούς που η πλατφόρμα τους απορρίπτει.

Αν απορριφθείς από την πλατφόρμα μετά είναι το χάος. Μετά δεν έχεις πού να πας, δεν έχεις πια πόρτα να χτυπήσεις, διότι οι τράπεζες ήδη σου έχουν κλείσει την πόρτα. Άρα εκεί δεν μπορεί να μην απροστάτευτος ένας δανειολήπτης. Λέει λοιπόν οι αλλαγές οι οποίες έρχονται ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης θα ενεργοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Προσέξτε, δεν θα χρειαστεί ένας δανειολήπτης μόνος του να πάει να χτυπήσει την πόρτα του fund και να πει ρυθμίστε με διαμεσολάβηση».

Συνεχίζοντας η δικηγόρος, επισήμανε ότι: «Μέσω της πλατφόρμας θα δημιουργηθεί ένα σύστημα με έναν διαμεσολαβητή ο οποίος θα διαμεσολαβεί μεταξύ τράπεζας μεταξύ εταιρειών διαχείρισης και δανειολήπτη και θα προσπαθεί να ρυθμίσει τις οφειλές που έμειναν αρρύθμιστες. Πολύ σημαντικό να πω ότι υπάρχει μέσα στην πλατφόρμα, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, η διαμεσολάβηση, δεν είναι σωστά ενεργοποιημένη. Άρα αυτό περιμένουμε να το δούμε για να υπογραφεί.

Τα funds θέλουν πάντα οι ρυθμίσεις να μην είναι μακροχρόνιες. Θέλουν λοιπόν ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμες για πολλούς λόγους λοιπόν, παρόλα αυτά το σύστημα μπορεί να δώσει έως και 420 δόσεις για τα funds. Λοιπόν, αυτές οι δόσεις ακούγονται πολλές. Τι λένε; Θέλουν λοιπόν να δίνουν μικρότερης διάρκειας ρυθμίσεις και σε αντάλλαγμα επιτέλους να κάνουν καλύτερες διαγραφές και κουρέματα όπου αυτό είναι εφικτό. Για να το δούμε και αυτό».

Ως προς τη διαγραφή 35.000 αιτήσεων, σχολίασε: «Κοιτάξτε, έχουν μπει στην πλατφόρμα από τότε που ξεκίνησε ο νόμος. Πάρα πολύς κόσμος πατάει το κουμπί, βάζει κωδικούς taxis, κάνει μια αίτηση και μετά εξαφανίζεται. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια πλατφόρμα που έχει επάνω  ένα ποσοστό το οποίο αριθμητικά είναι αυτό το οποίο είπατε, αιτήσεων οι οποίες δεν θα προχωρήσουν ποτέ. Γιατί; Γιατί είτε τις άφησαν είτε γιατί δεν είχαν την επιλεξιμότητα. Άρα αυτές οι αιτήσεις να φύγουν από την πλατφόρμα, να εκκαθαριστεί.

Τέλος ανέφερε πως: «Θα σας πω ότι φτάσαμε σε σημείο άνθρωποι να έχουμε συμφωνήσει με το fund και πάμε να υπογράψουμε και η σύμβαση που του δώσαμε ανέφερε μόνο το όνομά του, ούτε οι όροι που συμφωνήθηκαν, ούτε το χρονικό περιθώριο, ούτε το επιτόκιο. Και όταν ρωτήσαμε, ούτε ένα επιτόκιο δηλαδή ο άνθρωπος τι θα υπογράψει; Η απάντηση ήταν: Ξέρετε, έχουμε αλλαγές με τα επιτόκια. Μα μιλάμε για το τρέχον επιτόκιο σε λευκό χαρτί. Δεν μπορεί λευκό χαρτί, δεν υπογράφω,  να τα λέμε και αυτά».