Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Πώς αγνόησαν οι τράπεζες τη διάταξη που προστατεύει τους δανειολήπτες

«Μονά - ζυγά» υπέρ των εταιρειών διαχείρισης δανείων και των funds: Kάπως έτσι περιγράφουν νομικοί το τοπίο που θα δημιουργηθεί, εάν ο Άρειος Πάγος κρίνει τελικά ότι οι servicers έχουν τη νομιμοποίηση να επισπεύδουν πλειστηριασμούς, ακόμη και αν δεν έχουν εφαρμόσει τη ρύθμιση του νόμου του 2015, η οποία τους υποχρεώνει να προτείνουν έγκαιρα στους δανειολήπτες μια ρύθμιση του δανείου τους.

Στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η εισήγηση του αντεισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλου δικαίωσε τράπεζες και servicers, καθώς έκρινε ότι μπορούν να προχωρούν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις εξαιρετικά ευέλικτες διαδικασίες του νόμου 3156/2003, αλλά και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, επικαλούμενες έναν άλλο νόμο, τον 4354/2015.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν νομικοί, με βάση το σκεπτικό αυτής της εισήγησης, που ταυτίζεται με τις θέσεις που ανέπτυξαν ενώπιον του Αρείου Πάγου οι χρηματοδοτικοί φορείς, θα διαμορφωθεί ένα νομικό τοπίο που θα στερεί από τους δανειολήπτες ένα βασικό δικαίωμα, το οποίο προβλεπόταν στον νόμο 4354 για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Ο νόμος αυτός όριζε ότι ήταν υποχρεωμένες οι τράπεζες, πριν προχωρήσουν σε πώληση δανείων να υποβάλουν στους δανειολήπτες πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Κατ' αναλογία, λένε νομικοί, αυτό θα έπρεπε να ισχύσει και τις τιτλοποιήσεις, εφόσον οι εταιρείες διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται και τιτλοποιημένα δάνεια.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Ειδικότερα, ο νόμος του 2015 όριζε ότι για να προσφερθούν προς πώληση (να δοθούν σε funds) οι απαιτήσεις των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτωεξυπηρετούμενα δάνεια, εφόσον ο δανειολήπτης είναι καταναλωτής κατά την έννοια του άρθρου 1α του ν. 2251/1994, αναγκαία προϋπόθεση είναι

- να έχει προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής μέσα σε δώδεκα (12) μήνες πριν από την προσφορά, πριν ή μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας (ν. 4224/2013).-

Εξαιρούνται από την ως άνω προϋπόθεση απαιτήσεις επίδικες ή επιδικασθείσες και απαιτήσεις κατά οφειλετών μη συνεργάσιμων κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4224/2013, όπως αυτή ισχύει.

- Επί μεταβιβάσεως απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων ο νέος εκδοχέας συνεχίζει τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας από το στάδιο που ήταν πριν τη μεταβίβαση.

Οι τράπεζες ουδέποτε εφάρμοσαν αυτή την πρόβλεψη για υποχρεωτική υποβολή πρότασης ρύθμισης, επιλέγοντας να τιτλοποιήσουν με συνοπτικές διαδικασίες μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τον νόμο του 2003, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Τώρα, οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε πλειστηριασμούς που θα επισπεύδουν μαζικά οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, ενώ δεν είχαν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνειά τους πριν αυτά τιτλοποιηθούν.

Πηγή