Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ποιοι μπαίνουν στη λίστα των πλειστηριασμών - Ανεβάζει "στροφές" ο Εξωδικαστικός

Οκτώ στους δέκα δανειολήπτες κλείνουν με επιτυχία τη συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων που αφορούν στην κατοικία, ενώ όσοι μεγαλοοφειλέτες δεν συνεργάζονται ή δεν έχουν λεφτά μπαίνουν στη λίστα των πλειστηριασμών.

Μέχρι στιγμής τα ρυθμισμένα δάνεια ανέρχονται σε 500.000, επί συνόλου 600.000, ενώ, όπως έχει διαβεβαιώσει η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και Δανείων, «κανένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της πρώτης κατοικίας του».

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Ιανουάριο οι ευάλωτοι δανειολήπτες μπορούν να προβούν σε σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λαμβάνοντας το πιστοποιητικό ευάλωτου νοικοκυριού και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Έτσι, εξασφαλίζουν αφενός την άμεση αναστολή του πλειστηριασμού, αφετέρου κερδίζουν την καταβολή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του δανείου.

Από το σύνολο των 600.000 ρυθμισμένων δανείων το 50% αφορά σε οικιστικά ακίνητα, δηλαδή 300.000, ενώ τα υπόλοιπα 300.000 είναι βιομηχανικά ή άλλα επαγγελματικά ακίνητα, αποθήκες, πάρκινγκ, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Ειδικά για τις κατοικίες, φαίνεται ότι από τα 300.000 δάνεια τα 240.000 είναι ρυθμισμένα, ενώ για τα υπόλοιπα 60.000 είτε θα επέλθει συμφωνία στο άμεσο μέλλον είτε θα οδηγηθούν στον πλειστηριασμό, αν δεν υπάρχει… διάθεση συμφωνίας.

Με προ καιρού ανακοίνωσή τους οι φορείς των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν πάντα το έσχατο μέσο σε μια διαδικασία είσπραξης και δεν αποτελούν ποτέ το εργαλείο πρώτης επιλογής για τους servicers, διότι είναι μια διαδικασία κοστοβόρα και χρονοβόρα.

Σήμερα ένας πλειστηριασμός μπορεί να… τραβήξει ακόμη και τρία χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, κάτι που οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία, επιθυμώντας συμφωνία με τον δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται σε 15.000 ευρώ και για τον λόγο αυτόν και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον για θετική έκβαση του… deal.

Την τριετία 2020-2022, εν μέσω κορωνοϊού και ενεργειακής κρίσης, το 83% των ανακτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια προήλθε από συναινετικές λύσεις διευθέτησης, ενώ μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς. Τέλος, δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ που ήταν κόκκινα έχουν επανέλθει σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής, ενώ εκτιμάται ότι οι συνολικές ρυθμίσεις τείνουν να πλησιάσουν τα 40 δισ. ευρώ.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις 24 ετών και «κουρέματα» 22,5% για στεγαστικά δάνεια

Μπορεί να αποτελέσει ο Εξωδικαστικός το «εργαλείο» για την περαιτέρω μείωση «κόκκινων» δανείων από τράπεζες - Servicers ή και «αντίδοτο» σε μια νέα γενιά προβληματικών δανείων;

Το ερώτημα τίθεται με φόντο τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας προς όλες τις πλευρές για περισσότερες ρυθμίσεις, από τη στιγμή που το συνολικό stock διαμορφώνεται στα περίπου 103 δισ ευρώ και με δεδομένο ότι το ράλι των επιτοκίων δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι ο Εξωδικαστικός συνεχίζει να λειτουργεί όλο και καλύτερα, κάθε μήνα, προς όφελος των οφειλετών. Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα συνηγορούν σε αυτήν την εκτίμηση, ωστόσο είναι προφανές ότι οι πιστωτές θα πρέπει να γίνουν πιο τολμηροί, έστω σε διμερές επίπεδο. 

Πέρα από τον ρυθμό υποβολής αιτήσεων και τη συμπεριφορά των πιστωτών, αυτό που ενδιαφέρει είναι το είδος των ρυθμίσεων που παρέχονται, δηλαδή σε τι ορίζοντα χρόνου “απλώνουν” οι δόσεις και φυσικά τι διαγραφές γίνονται. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τα εξής: 

  •     18 έτη η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων για οφειλές προς Δημόσιο και 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Στα στεγαστικά η μέση διάρκεια είναι 24 έτη  
  •     22,2% είναι το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 32,3% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 41% (629 εκ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Στα στεγαστικά το “κούρεμα” διαμορφώνεται στο 22,5% και στα επιχειρηματικά στο 41,6% 

Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο 5μηνο αναμένονται ρυθμίσεις 1,9 δισ ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από: 

• 554 εκ. Ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης  

• 899 εκ. Ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο  

• 477 εκ. Ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο 

Στο αισιόδοξο σενάριο, στο επόμενο διάστημα αναμένονται ρυθμίσεις 2,4 δισ ευρώ.