Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Πώς θα μειώσετε τις δόσεις των δανείων σας

Ποιες λύσεις υπάρχουν για τους δανειολήπτες που «λυγίζουν» υπό το βάρος των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων; Οι δανειολήπτες - ακόμα και αν είναι «ενήμεροι»- μπορούν να απευθυνθούν καταρχήν στις ίδιες στις τράπεζες, και αν δεν υπάρξει συμφωνία να καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ένα βήμα να παγώσουν οι δόσεις των ενήμερων οφειλετών στο ύψος των επιτοκίων που διαμορφώθηκε μετά τις αυξήσεις του Μαρτίου του 2023. Το μέτρο αυτό είναι μια προσωρινή ανακούφιση που θα ισχύσει για ένα χρόνο. Μετά πάλι θα ανέβουν οι δόσεις στο ποσό το οποίο κανονικά θα ίσχυε σήμερα με την αύξηση του επιτοκίου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουν οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι, είναι αν, με το πάγωμα των δόσεων για 6-12 μήνες, μπορούν να παραμείνουν ενήμεροι. Αν ναι, πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα που ονομάζεται «Γέφυρα 3».

Οι δανειολήπτες που είναι "κόκκινοι”, θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες διαχείρισης των απαιτήσεων ή με τις τράπεζες. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας για ρυθμίσεις με τις εταιρείες, που έχουν βάλει «νερό στο κρασί τους» - ίσως και λόγω εκλογών -, γι' αυτό και γίνονται διευθετήσεις οφειλών με ευνοϊκά στοιχεία για τους δανειολήπτες.

Επίσης και το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, καθώς βλέπουμε ηλεκτρονικά συμβάσεις, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από τους οφειλέτες.

Τέλος, για μία μεγάλη κατηγορία δανειοληπτών, που ήταν ενήμεροι μέχρι τώρα και με τις αυξήσεις των επιτοκίων δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους, ισχύουν όσα είπαμε για τους "κόκκινους" δανειολήπτες:

Πρώτον, θα πρέπει να αποτανθούν απευθείας στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ή στις τράπεζες για να κάνουν μια νέα διαπραγμάτευση, μια νέα ρύθμιση της οφειλής τους.

Διαφορετικά, εάν δεν βρουν “ευήκοα ώτα” από τις εταιρείες διαχείρισης, θα πρέπει να γίνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Μια υποσημείωση: μπορούν να κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι είναι ενήμεροι δανειολήπτες. Δεν χρειάζεται να είσαι “κόκκινος" για να κάνεις αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Υπάρχει μία προϋπόθεση μόνο: να δείξεις ότι έχεις είτε μείωση των εισοδημάτων σου κατά 20%, είτε αύξηση των εξόδων σου κατά 20%.

Όλες αυτές οι αυξήσεις που έχουν συμβεί στην κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα, προκαλούν μια αύξηση των εξόδων τουλάχιστον κατά 20%. Άρα, οι περισσότεροι ενήμεροι δανειολήπτες, που αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν τις δόσεις τους, και οι διαπραγματεύσεις τους με την εταιρεία διαχείρισης έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, μπορούν να αποτανθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα, μετά τις νέες βελτιώσεις, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ακόμα και αν οφείλουν ένα δάνειο σε μια τράπεζα.

Η αύξηση των εξόδων μπορεί να αποδειχθεί με τα ενημερωτικά για τις νέες δόσεις των δανείων, αλλά και με αποδείξεις από ΔΕΚΟ, ενοίκια κλπ.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Ραγδαία άνοδος των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε, στη συνεδρίαση του Απριλίου, να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες, επιβαρύνσεις που αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, και χωρίς να ληφθεί υπόψη η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 

  •     το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 65% τον τελευταίο χρόνο
  •     το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 38%
  •     και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25%.

Άνοδος των επιτοκίων: Απρίλιος 2022- Φεβρουάριος 2023

Στεγαστικά Δάνεια: από 2,4% σε 3,98% (άνοδος 65%)

Επαγγελματικά Δάνεια: από 5,29% σε 7,30% (άνοδος 38%)

Επιχειρηματικά Δάνεια: από 4,67% σε 5,85% (άνοδος 25%)

(πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος)