Υπό προϋποθέσεις, ένας δανειολήπτης μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου. Σύμφωνα με τον νόμο, εάν το δικαστήριο διαπιστώσει ότι δεν μπορεί με τα περιουσιακά του στοιχεία να «χρηματοδοτήσει» την πτώχευση, τότε το όνομά του καταχωρείται στο ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας, και μετά την παρέλευση τριών ετών απαλλάσσεται από τα χρέη του.
Όπως εξηγεί η δικηγόρος που εκπροσώπησε τον οφειλέτη ενώπιον του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέδωσε την απόφαση 63/2024, πρόκειται για «μια πολύ σημαντική απόφαση, δυνάμει της οποίας ο εντολέας απαλλάχθηκε από συνολική οφειλή του, ύψους 350.626,38 ευρώ, την οποία διατηρούσε σε πλέον του ενός δανειστές του».
Η ίδια προσθέτει ότι «το Δικαστήριο έκρινε ότι λόγω της ανεπάρκειας της περιουσίας του, δέον να καταχωρηθεί το όνομά του στο ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας. Από την ημέρα που θα καταχωρηθεί το όνομα του οφειλέτη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (Η.Μ.Φ.), εάν διαπιστωθεί η ανεπάρκεια της περιουσίας του για την κάλυψη των εξόδων της όλης πτωχευτικής διαδικασίας ήδη εξαρχής, αφετηριάζει η προθεσμία για την αυτοδίκαιη πλέον απαλλαγή του άρθρου 192 του Ν. 4738/2020.
Συνεπώς στην πράξη, η απώτερη συνέπεια είναι η ίδια με αυτή της κήρυξης της πτώχευσης, ήτοι η απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.
Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Η δυνατότητα αυτή θεσμοθετήθηκε, προκειμένου να μην αφετηριάζουν πτωχευτικές διαδικασίες υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας της “χρηματοδότησής” τους από την περιουσία του οφειλέτη, καθώς πολλά πρόσωπα θα συμβληθούν (με κυρίαρχο τον σύνδικο της πτώχευσης) τα οποία θα πρέπει και να αμειφθούν.
Συνεπώς εφόσον προβλέπεται ήδη εξαρχής ότι τα έξοδα αυτά αναμένεται να μην καλυφθούν, διατάζεται απλώς η καταχώρηση του ονόματος του οφειλέτη στο ανωτέρω μητρώο και επέρχονται οι ίδιες συνέπειες ωσάν αυτός είχε κηρυχθεί σε πτώχευση.
Σημειωτέον ότι το χρονικό διάστημα μετά το οποίο επέρχεται αυτοδικαίως η απαλλαγή αυτή και δη χωρίς δικαστική παρέμβαση προς τούτο, είναι αυτό της τριετίας κατ’ άρθρο 192 του άνω νόμου.
Εν κατακλείδι, ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο, όπως κινητή ή ακίνητη περιουσία ή αξιόλογο μισθό, και πάλι μπορεί να απαλλαχθεί από τις οφειλές του δυνάμει της ανωτέρω καταχώρησης, μετά το πέρας τριετίας από την καταχώρηση αυτή».