Σήμερα, ισχύει αναστολή των δόσεων των δανείων για κάποιους δανειολήπτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά για την επόμενη ημέρα υπάρχει και ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το κακό σενάριο στο οποίο ίσως χρειαστεί να …«πρωταγωνιστήσουμε».
Ποια είναι λοιπόν η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας και τι θα γίνει με το καυτό ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών;
Τα δάνεια των επιχειρήσεων και η αναστολή των δόσεων λόγω κορωνοϊού
Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή των μηνιαίων καταβολών. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα των οποίων έκλεισε εντελώς η επιχείρηση και η δραστηριότητά τους, ισχύει εξάμηνη αναστολή των χρεολυσίων και επιδότηση των τόκων επί τρίμηνο. Αυτό γίνεται με κρατική βοήθεια, και μετά το τρίμηνο θα δούμε αν θα υπάρξει παράταση.
Στεγαστικά δάνεια και αναστολή – Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Για όσους έχουν την προστασία της πρώτης κατοικίας είτε μέσω του νόμου Κατσέλη, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας πρώτης κατοικίας, υπάρχει επίσης τρίμηνη αναστολή των δόσεων και μένει αν και σε αυτή δοθεί παράταση. Όσοι όμως δεν είναι πληττόμενοι και δεν έχει προβλεφθεί και γι' αυτούς αναστολή, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση στην τράπεζα, αιτιολογώντας τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούν να αποπληρώσουν την μηνιαία δόση και συνενωτικά θα κριθεί αν θα δοθεί η αναστολή.
Η επόμενη μέρα της αναστολής των δόσεων
Εξαρτάται από το πώς θα είναι οι συνθήκες οι οικονομικές εκείνη τη στιγμή, αν θα έχει επανέλθει σε κανονικότητα η οικονομία της χώρας, για να δοθεί μία καινούρια παράταση ή σε κάθε περίπτωση τι θα συμβεί με τις δόσεις αυτές που δεν πληρώθηκαν. Αν πούμε σταματά το μέτρο της αναστολής των μηνιαίων δόσεων, τότε πρέπει να δούμε πώς θα αποπληρωθούν αυτές οι δόσεις. Θα κεφαλαιοποιηθούν και θα μπουν μέσα στο δάνειο, οπότε θα έχουμε και μία μικρή αύξηση πλέον της μηνιαίας δόσης ή θα προχωρήσουν σε ρηξικέλευθα μέτρα κάποιας διαγραφής; Ή θα πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν συγχρόνως με τις τρέχουσες. Αν και το δεύτερο είναι δύσκολο, όλα είναι ανοιχτά.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι θα συμβεί μετά την 1η Μαΐου;
Σύμφωνα με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και παράλληλα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κώδικα φερεγγυότητας η οποία θεσπίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο, αυτά που έρχονται δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα και θα βρεθούν σε εξαιρετική δυσκολία πάρα πολλοί δανειολήπτες και οφειλέτες γενικότερα, γιατί αυτό που έρχεται και θα αφορά φυσικά στην πρώτη κατοικία, δεν είναι μόνο για οφειλές στις τράπεζες, είναι και για οφειλές στο Δημόσιο και οφειλές στα Ταμεία. Σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα που θα ψηφιστεί και θα ισχύει μετά την 1η Μαΐου, θα προβλέπεται ρευστοποίηση, δηλαδή και πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας. Δεν θα προστατευτεί καθόλου η πρώτη κατοικία. Αν βέβαια το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι το σχέδιο που θα έρθει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή.
Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο
Ρευστοποίηση όλης της περιουσίας. Και σαφώς μέσα στην περιουσία είναι και η πρώτη κατοικία. Υπάρχει βεβαίως και μία σκέψη, ότι για ακίνητα αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, θα υπάρχει το δικαίωμα, το ακίνητο να δοθεί σε έναν φορέα που θα δημιουργηθεί, να μεταβιβαστεί κατά κυριότητα και να ενοικιαστεί, αρχικά για 12 χρόνια και μέσα σε μία τριετία να παραταθεί αυτή η μίσθωση για 20 χρόνια και μετά να έχει το δικαίωμα ο οφειλέτης να πάρει πάλι στην κυριότητά του το σπίτι του. Κάτι σαν leasing. Αυτό μπορεί να συνιστά μία καλή ρύθμιση, πρόβλημα όμως θα υπάρξει αν επιβληθούν οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα leasing. Διότι μία σύμβαση leasing έχει μεγάλη επιτοκιακή επιβάρυνση...
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας – Σε ποιους θα αφορά
Ο πτωχευτικός κώδικας αφορά και σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα. Που σημαίνει πτώχευση για όλους. Ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή πλειστηριασμό όλων των περιουσιακών στοιχείων, και από εκεί και πέρα, αφού σου πάρουν την περιουσία, θα πρέπει να συνεχίζεις να πληρώνεις, τουλάχιστον για δύο χρόνια, έτσι όπως τουλάχιστον το σχέδιο έχει διαρρεύσει. Θα πρέπει να πληρώνεις για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, και μάλιστα θα μπορούν να σου πάρουν και τα εισοδήματά σου σε ό,τι είναι πάνω από τις εύλογες δαπάνες.
Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας
Δανειολήπτες και προστασία – Τι προβλέπει ο νόμος
Δεν θα υπάρχει τίποτα να προστατευτεί. Αν αυτή η διαδικασία τεθεί σε ισχύ, έτσι όπως διέρρευσε το σχέδιο στην δημοσιότητα, δημιουργείται τεράστιο ζήτημα. Θα σου πάρουν την περιουσία. Δηλαδή είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια στο εξής: Ξεχνάμε όλοι την δεκαετή οικονομική λαίλαπα που έχουμε περάσει, ξεχνάμε ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί δεν είχαν και όχι γιατί δεν ήθελαν. Και το κυριότερο, ξεχνάμε ότι η αξία των ακινήτων έχει πέσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και δεν ξέρουμε και πόσο από δω και πέρα θα πέσει το ποσοστό των ακινήτων λόγω αυτών των καταστάσεων. Δηλαδή ένα ακίνητο που είχε 100.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε 50. Αλλά θα βγει στον πλειστηριασμό για 50, για να ξεπληρώσει ένα χρέος των 100.000 ευρώ και θα σου μείνουν και 50 να οφείλεις. Σε αυτό τι φταις εσύ; Και θα σου παίρνουν και το υπόλοιπο από τον μισθό σου, πάνω από τις εύλογες δαπάνες;
Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο
Και αυτές οι οφειλές θα μπουν μέσα στην πτωχευτική διαδικασία. Εδώ τίθεται πάλι ένα ζήτημα, διότι εάν οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και σε εφορία είναι μέχρι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, από ένα ευρώ έως ενάμιση εκατομμύριο ευρώ και αυτές οι οφειλές είναι λιγότερες από το 50% των συνολικών οφειλών ενός ατόμου, δηλαδή κάποιος χρωστάει σε τράπεζα, σε δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία ας πούμε και σε τρίτους, αν λοιπόν αυτές οι οφειλές δεν ξεπερνούν αυτά τα κριτήρια, τότε σε αυτή την περίπτωση και το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι υποχρεωμένα να εισέλθουν μέσα σε αυτό το μοντέλο το οποίο θα επιλέξουν οι τράπεζες.
Συμπερασματικά, όποιος προλαβαίνει, εάν έχει τα κριτήρια να μπει στην πλατφόρμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, να το κάνει, και επίσης, όσοι δανειολήπτες έχουν καθοριστικούς όρους μέσα στις συμβάσεις τους καλό θα είναι να κινητοποιηθούν δικαστικά, διότι άλλη διέξοδος δεν υπάρχει, καθώς θα υπάρξει πλήθος διαταγών πληρωμής, μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια.