Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Πώς μπορεί ένας εγγυητής να απεμπλακεί από «κόκκινο» δάνειο

Ως γνωστόν όταν ξεκίνησε η κρίση, οι τράπεζες ενέτειναν τις προσπάθειές τους να μαζέψουν τα χρήματα που οι ίδιες είχαν δανείσει αφειδώς. Και ποιος την πλήρωσε τότε και την πληρώνει ακόμα; Εκείνοι που είχαν δανειστεί αλλά κυρίως οι εγγυητές που, χωρίς να το έχουν επιδιώξει, είναι αντιμέτωποι με σειρά από προβλήματα.

Όμως οι τράπεζες, όπως αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις εγγυητών που απελευθερώθηκαν από τη σύμβαση, δεν φροντίζουν να τηρούν όλες τις διατάξεις των νόμων που αφορούν τους εγγυητές. Δεν είναι τυπικές απέναντι στις υποχρεώσεις τους και ναι, δεν φρόντισαν να αποκλείσουν κάθε διέξοδο, το αντίθετο άφησαν πολλά παράθυρα ανοιχτά από αμέλεια και έλλειψη επαγγελματισμού. Κυρίως επειδή βασίζονται στην ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών. Έτσι κάθε εγγυητής μπορεί να πατήσει στην αμέλεια τους και να βγει κερδισμένος, γλιτώνοντας μια για πάντα από το βάρος της σύμβασης.

Γιατί ένας εγγυητής να θεωρείται καταναλωτής και να προστατεύεται από τον νόμο;

Καταναλωτής είναι κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που συναλλάσσεται για μη επαγγελματικούς σκοπούς, διότι στα πλαίσια των συναλλαγών αυτών δεν έχει αποκτήσει τις γνώσεις, την εμπειρία και εν γένει την εξειδικευμένη στο αντικείμενο αυτό διαπραγματευτική ικανότητα που έχει ο προμηθευτής(στην περίπτωσή μας η τράπεζα), γεγονός που δικαιολογεί την προστασία του από το νόμο. (Νόμος για την προστασία του Καταναλωτή 2251/1994)Ως εκ τούτου ο κάθε απλός πολίτης είναι καταναλωτής και κατ επέκταση προστατεύεται από το νόμο απέναντι στον εκάστοτε προμηθευτή (τράπεζα στην περίπτωση του εγγυητή).

Άρα από τα παραπάνω μπορείτε να κατανοήσετε πως ο νόμος έχει ισχύ απέναντι στις τράπεζες που σαν επαγγελματίες και άρτιοι γνώστες του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι σε θέση να χειριστούν με βάση το συμφέρον τους τον καταναλωτή (εγγυητή) και σε πολλές περιπτώσεις να μην διστάσουν να του αποκρύψουν δεδομένα ή ακόμα και να τον εξαπατήσουν προς όφελός τους.

Ποιος εγγυητής μπορεί να διεκδικήσει απαλλαγή από τη δανειακή σύμβαση;

Οποιοσδήποτε έχει μπει εγγυητής σε δάνειο, το οποίο τον βαραίνει με δυσβάσταχτους για εκείνον όρους, μπορεί για σειρά από λόγους να απεγκλωβιστεί από τη σύμβαση. Άλλωστε ο εγγυητής δανείου προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου περί Προστασίας Καταναλωτή όπως προκύπτει από το άρθρο 1 παράγραφος 4 του ν.2251/1994 και θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει δικαιώματα, και ανάλογα την περίπτωση μπορεί να επιλέξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος να βγει από τη σύμβαση;

Απολύτως ενδεικτικά οι πλέον συνηθισμένοι λόγοι είναι:

δόλος για εξαπάτησή του κατά την υπογραφή της σύμβασης,
καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά του οφειλέτη,
υπέρογκοι τόκοι συναλλαγής ή άλλοι καταχρηστικοί όροι,
απόκρυψη από τον εγγυητή ουσιωδών περιστατικών ή στοιχείων για τη κατάσταση του δανειολήπτη ή των υποχρεώσεών του,
η μη έγκαιρη ενημέρωση για την πορεία αποπληρωμής του δανείου και την φερεγγυότητα του οφειλέτη.
εξαπάτηση μεταξύ βούλησης και δήλωσης κατά την υπογραφή

Θεωρώ ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει έγκαιρα μέτρα κατά του πρωτοφειλέτη και εμπλέκει εμένα. Τι μπορώ να κάνω;

Σίγουρα η εξάντληση των μέσω πρώτα στον οφειλέτη και στη συνέχεια στον εγγυητή αποτελεί απαράβατη υποχρέωση της Τράπεζας και μπορεί μία αμέλειά της να οδηγήσει στην απεμπλοκή σας από τη σύμβαση.

Ο δανειολήπτης έχει πετύχει κούρεμα χρέους. Μπορώ να διεκδικήσω την απεμπλοκή μου ως εγγυητής από τη δανειακή σύμβαση;

Ένας εγγυητής μπορεί να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη του για το δάνειο, αν υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη, κάτι δηλαδή που συμβαίνει με το κούρεμα του δανείου.

Τι πετυχαίνω αν βγω από τη σύμβαση που είμαι εγγυητής;

Αποφεύγετε τον κίνδυνο δέσμευσης της περιουσίας σας για την αποπληρωμή του δανείου.
Βγαίνετε από τον Τειρεσία.
Αποκτάτε ξανά πρόσβαση σε εργαλεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Ξεφορτώνεστε καθημερινές ενοχλήσεις από την τράπεζα, τηλεφωνήματα και επιστολή εξώδικων στο σπίτι σας.

Ένας έξυπνος εγγυητής που δεν αφήνει το συμφέρον του στην τύχη, μπορεί να αναζητήσει τη βοήθεια επαγγελματιών και με σωστή καθοδήγηση να βγει από τη σύμβαση με εύκολο και απλό τρόπο.

Διότι μπορεί να στηρίξει την απαίτησή του για απεμπλοκή από τη σύμβαση σε σειρά από αιτίες και αφορμές, με σκεπτικό που βασίζεται στο Νόμο Προστασίας του Καταναλωτή, ο οποίος τον θωρακίζουν απέναντι στις τράπεζες, τον δικαιώνουν και εν τέλει θα τον απαλλάξουν από τη Σύμβαση, αφού καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων.

Πηγή: foroline.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις από το ofeiles.gr καθημερινά στο email σας.