Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πώς θα επωφεληθείτε από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου "Νόμου Κατσέλη"

Οι πολιτικές εξελίξεις μονοπώλησαν τις ειδήσεις τον Αύγουστο και θα συνεχίσουν σίγουρα να απασχολούν χωρίς αμφιβολία την επικαιρότητα και τον μήνα που διανύουμε. Μία σημαντική εξέλιξη που αφορά όσους έχουν γενικά οφειλές στο δημόσιο πέρασε σχετικά χαμηλά στην ειδησεογραφία. Οι αλλαγές στον Ν. 3869/2010, τον γνωστό στο ευρύ κοινό "Νόμο Κατσέλη", ο οποίος δυνάμει του Ν. 4336/2015, ο οποίος συμπληρώθηκε και διευκρινίστηκε με την υπ΄ αριθμ. 7534/20-8/2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για όσους οφείλουν.

Συγκεκριμένα, με τον Νόμο δεν δύνανται να τακτοποιηθούν μόνον οφειλές προς ιδιώτες και τραπεζικά ιδρύματα αλλά και: α) βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, β) βεβαιωμένες οφειλές προς τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών και γ) ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι οι ως άνω οφειλές να συντρέχουν σωρευτικά με ύπαρξη οφειλών και προς ιδιώτες και τραπεζικά ιδρύματα. Ακόμη, ο Νόμος πλέον απαιτεί την κατάθεση κάποιων εγγράφων μαζί με την κατάθεση της αιτήσεως, η πληρότητα των οποίων ελέγχεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του Ειρηνοδικείου και, σε περίπτωση που απαιτείται συμπλήρωση των εγγράφων, καλείται προς τούτο ο αιτών.

Ο Νόμος ορίζει και πιο αυστηρές προθεσμίες. Αναγκαστικά, η συζήτηση της προσωρινής διαταγής ορίζεται εντός διμήνου από την κατάθεση της αίτησης, ενώ η κύρια συζήτηση της αιτήσεως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πέραν των έξι μηνών από την κατάθεση της αιτήσεως. Ταυτόχρονα, όλα τα δικαστήρια που έχουν προσδιοριστεί ήδη για "μακρινές" δικασίμους, θα επαναπροσδιοριστούν, είτε με πρωτοβουλία του ιδιώτη ατελώς, είτε αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο δικαστήριο, από τις αρχές του 2016, και πρέπει να συζητηθούν μέχρι και το 2018.

Όσοι πάλι έχουν καταθέσει ήδη τη σχετική αίτηση για υπαγωγή στο Νόμο, καλούνται να συμπληρώσουν τα προσκομιζόμενα στο φάκελό τους έγγραφα εντός ενός εξαμήνου, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή κρίνεται η ρύθμιση για τους μικροοφειλέτες, δηλαδή όσους οφείλουν έως 20.000€ και δεν έχουν κύρια κατοικία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν εντός 18 μηνών από τα χρέη τους. Τέλος, όλοι οι ως άνω τυχόν δανειστές θα ικανοποιούνται συμμέτρως, ανάλογα δηλαδή με τη μερίδα συμμετοχής τους στη συνολική οφειλή.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις, θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκές για κάποιον που δεν οφείλει μόνο σε ιδιώτες και τράπεζες, αλλά και εν γένει στο Δημόσιο. Του δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσει, να διασώσει την κύρια κατοικία του και, υπό προϋποθέσεις το σύνολο της περιουσίας του, και να επανενταχθεί άμεσα στην οικονομική ζωή, απαλλαγμένος από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος. Το μόνο που απομένει -και ας ευχηθούμε να έρθει σύντομα- είναι οι πολιτικές εξελίξεις να ευνοήσουν τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας στην αγορά, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα έσοδα στους επαγγελματίες και τους ιδιώτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Πηγή: eisodima.gr


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642