Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Χιλιάδες τριτεγγυητές στη μέγγενη των κόκκινων δανείων

Σε μια περίοδο όπου χιλιάδες κοκκινισμένοι δανειολήπτες καλούνται από τις τράπεζες να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους υπό τον φόβο απώλειας περιουσιακών στοιχείων, υπάρχουν παράλληλα χιλιάδες πολίτες που ελαφρά τη καρδία ή πολλές φορές με ανιδιοτέλεια έβαζαν υπογραφές ως τριτεγγυητές σε στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα δάνεια βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα, σύνθετη και σαφώς σκληρή πραγματικότητα.

Μιλάμε για χιλιάδες Ελληνες οι οποίοι διά των υπογραφών και περιουσιακών τους στοιχείων εγγυήθηκαν ώστε φίλοι ή συγγενικά τους τις περισσότερες φορές πρόσωπα να λάβουν δάνεια και οι οποίοι τώρα βρίσκονται, ακόμα κι αν σε αρκετές περιπτώσεις δεν το γνωρίζουν καν, υπό τον φόβο απώλειας περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», εδώ και καιρό οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η αύξηση των κόκκινων δανείων έχει φέρει στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα που σχετίζονται και με τις ευθύνες του εγγυητή. Αρκετοί πολίτες που είχαν εγγυηθεί δάνεια για λογαριασμό τρίτων στο παρελθόν σύντομα θα κληθούν να «απολογηθούν» για τους δανειολήπτες που «υιοθέτησαν» και σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τραπεζικές πηγές θυμίζουν ότι ο εγγυητής είναι η ασφάλεια του δανειολήπτη, αλλά και της τράπεζας, και καταληκτικά είναι εκείνος που καλείται να πληρώσει τον τελικό λογαριασμό. «Αυτό που χιλιάδες Ελληνες δεν γνωρίζουν είναι ότι στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να καλύψει το δάνειό του, τότε το χρέος βαρύνει στο ακέραιο τον εγγυητή. Και το χειρότερο, ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τον ρόλο του», αναφέρει η ίδια ενημερωμένη πηγή που αναδεικνύει ένα άγνωστο προς το παρόν κοινωνικό πρόβλημα που προκύπτει. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι σύνθετες τραπεζικά περιπτώσεις είναι χιλιάδες και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία νομοθετική ρύθμιση διευθέτησης.

Μάλιστα, για να απαλλαγεί κανείς από τις υποχρεώσεις του ως εγγυητή, θα πρέπει ο κοκκινισμένος δανειολήπτης να το ζητήσει από την τράπεζα, να προτείνει νέο πρόσωπο και, εφόσον η τράπεζα το δεχθεί, να γίνει νέα προσημείωση ακινήτου ώστε να φαίνεται το όνομα του νέου εγγυητή. Πρόκειται, όμως, για μια σύνθετη διαδικασία αλλά και δαπανηρή.

Χρωστάνε και δεν το ξέρουν

Ταυτόχρονα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι οι σύνθετες περιπτώσεις ανθρώπων που εγγυήθηκαν για μικρά ή μεγάλα δάνεια και σήμερα, λόγω καταστάσεων της ίδιας της ζωής, δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης και πληρωμής τους, τα οποία αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται επικίνδυνα. «Πρόκειται για περιπτώσεις διαζευγμένων που έλαβαν στεγαστικά κυρίως δάνεια ή για συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που μπορεί σήμερα να μην έχουν επαφές. Οι περιπτώσεις αυτές είναι πάρα πολλές και σύντομα χιλιάδες εγγυητές θα αιφνιδιαστούν από τις επιστολές που μαζικά θα λάβουν εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρουν πηγές.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες κατά τη χορήγηση δανειακών διευκολύνσεων στην αρχική σύμβαση και κατά τη διάρκειά της απαιτούσαν προσημειώσεις σε ακίνητα του δανειολήπτη, ακίνητα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, καθώς και προσωπικές εγγυήσεις τόσο του δανειολήπτη όσο και συγγενικών και φιλικών προς αυτόν προσώπων.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται σε χώρα ευρισκόμενη σε σύνθετο οικονομικό καθεστώς. Πρόνοιες όσον αφορά στον χειρισμό των εγγυητών θεσμοθέτησε τον Μάιο του 2015 η Κύπρος με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης μέχρι στιγμής δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, αν και κάποιες αρχικές εισηγήσεις αναφέρονται στην κατάθεση πρότασης η υποχρέωση του εγγυητή, σε σχέση με το δάνειο του πρωτοφειλέτη, να ισοδυναμεί με το ποσό της διαφοράς μεταξύ της αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης και του υπολοίπου του δανείου.

Συνεπώς το δικαίωμα του πιστωτή να εισπράξει από τον εγγυητή περιορίζεται στο ποσό της διαφοράς, όμως και πάλι θα υπάρξει μια σημαντική επιβάρυνση και σ' αυτή την περίπτωση.

Επίσης μελετάται αν το υπόλοιπο του δανείου είναι μικρότερο από την αξία της ενυπόθηκης περιουσίας. Τότε οι εγγυητές απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους. Ομως όλα αυτά παραμένουν σε αρχικό στάδιο κι ακόμη -παρά τις συνεχείς κλήσεις κόκκινων δανειοληπτών- κανένας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το κρίσιμο κοινωνικό θέμα. Βέβαια ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις από οικονομικά και επαγγελματικά επιμελητήρια που θίγουν το ζήτημα.

Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, ο οποίος έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας δίχως να λάβει όμως απάντηση.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642