Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης για τον νόμο Κατσέλη προωθεί η κυβέρνηση

Τεχνικές βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη ώστε να μην γίνεται καταφύγιο «κακοπληρωτών», αλλά και επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης έκανε επαφές με τους «εμπλεκομένους» του νόμου Κατσέλη ώστε να συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις των φορέων για τεχνικές βελτιώσεις.

Η Κυβέρνηση μελετάει εκ νέου τις διαδικασίες του ν. Κατσέλη και σύντομα θα υλοποιήσει και νέες βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν τόσο στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσο και στην επέκταση της σχετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, ειδικά για όσους οφειλέτες έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Παράλληλα θα εισάγει νέες διαδικασίες που θα αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επιπλέον, σε έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας που αποκάλυψαν τα dikaiologitika news, σημειώνεται ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, όπως πρόσληψη νέων δικαστών και εκπαίδευση αυτών, καθώς και εισαγωγή αποκλειστικών πινακίων εκδίκασης υποθέσεων του ν. Κατσέλη.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συναντήσεις με τους Ειρηνοδίκες της Αθήνας και του Πειραιά με τους εκπροσώπους Δικηγορικών Ενώσεων και τους εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων.




Στη συνάντηση του ειδικού γραμματεία Φώτη Κουρμούση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, τέθηκε από μεριάς των ιδρυμάτων η κατάργηση του νόμου Κατσέλη καθώς πρόκειται για «καταφύγιο» των κακοπληρωτών, όπως είπαν.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας κ. Φ. Κουρμούσης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τραπεζών τους ζήτησε να του αναδείξουν τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του καταφυγίου.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα «κενά» του νόμου ενώ απέφυγαν να καταθέσουν προτάσεις βελτίωσης του νόμου Κατσέλη και διατήρησαν την αρχική τους άποψη ότι πρόκειται για νομοθετικό «καταφύγιο» των κακοπληρωτών και πρέπει να καταργηθεί.Πάντως στη λήξη της συνάντησης, έδωσαν την υπόσχεση ότι θα δώσουν τις προτάσεις τους γραπτώς το αργότερο σε δύο εβδομάδες.

Ο κύκλος των επαφών με τους εμπλεκόμενους του νόμου Κατσέλη με τους Ειρηνοδίκες ήταν η πιο σημαντική καθώς ανέδειξαν λύσεις σε τεχνικά ζητήματα για την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων.

Οι αρχικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2015 είχαν πάρει χρόνο εκδίκασης το 2030 στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά. Οι βελτιώσεις που προτάθηκαν μείωσαν το χρόνο εκδίκασης το 2023 αλλά δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Το Ειρηνοδικείο του Πειραιά έχει μόνο δύο αίθουσες εκδίκασης και αρκετές φορές χρησιμοποιούνται και για άλλες υποθέσεις.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τις παρεμβάσεις που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, οι σημερινές αιτήσεις εκδικάζονται σε τρεις μήνες όπως και για τις παλιές υποθέσεις παίρνουν νέες ημερομηνίες που εκδικάζονται το αργότερο σε 3 με 4 μήνες.

Η βελτίωση του χρόνου εκδίκασης προήλθε διότι η διοίκηση του Ειρηνοδικείου δέσμευσε 5 αίθουσες μόνο για τον νόμο Κατσέλη και αύξησε τον αριθμό των δικαστικών.

Πηγή: dikaiologitika.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642