Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Μπαράζ ρυθμίσεων για 300.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί οι φιλικοί διακανονισμοί για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία επιδιώκουν οι τράπεζες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα δέχονται προτάσεις η κυριότητα του ακινήτου τους να περνά στην τράπεζα και να σταματούν οι υπόλοιπες απαιτήσεις του ιδρύματος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στον δανειολήπτη θα δίνεται η δυνατότητα – αφού δώσει το σπίτι του στην τράπεζα – να συνεχίσει να κατοικεί σε αυτό έναντι ενοικίου, μέχρι η τράπεζα να το πουλήσει.

Στο ίδιο πλαίσιο, μία μέθοδος που προωθούν οι τράπεζες είναι η μετατροπή του κόκκινου στεγαστικού δανείου σε σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Στις άλλες λύσεις που επεξεργάζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι και το κούρεμα του δανείου υπό προϋποθέσεις και σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες.

Σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις «κόκκινων» και προβληματικών ως προς το χρόνο καθυστέρησης στεγαστικών δανείων προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, με αυστηρά όμως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προειδοποιούν πως όσοι δεν ρυθμίσουν, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έρθουν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Οι δανειολήπτες που δυνητικά μπορούν να πάρουν ρύθμιση εκτιμώνται στους 300.000 χιλιάδες: 100.000 έχουν στεγαστικό σε «βαριά» καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από 1 χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ενώ και περίπου 200.000 αδυνατούν – 3 μήνες και άνω – να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους.

«Κούρεμα» του δανείου που μπορεί να φθάσει και το 40% δίνουν οι τράπεζες μόνο σε όσους δανειολήπτες στεγαστικού συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

- Δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο
- Αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά
- Δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης σε βάθος 3ετίας σε πρώτο στάδιο, ενδεχομένως και για περισσότερο (σ.σ. λόγω ηλικίας, προοπτικών κλάδου εργασίας κλπ)
- Το δάνειο έχει καταγγελθεί, δηλαδή βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του τύπου προκρίνεται και η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Κούρεμα υπό όρους
Από τα 22 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, περίπου 9 δισ. ευρώ ανήκουν σε 100.000 δανειολήπτες. Τα μισά από αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται πάνω από 1 χρόνο και τα υπόλοιπα είτε παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση στην καθυστέρηση (πάνω από 6 μήνες) είτε έχουν ρυθμιστεί και απορυθμίζονται εκ νέου. Οι τύποι ρυθμίσεων για τα εν λόγω δάνεια είναι:

* «Split and Freeze»: Εάν το δάνειο είναι 150.000 ευρώ και η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου 90.000 ευρώ, τότε σπάει σε δύο μέρη. Ο δανειολήπτης καλείται να συνεχίσει να αποπληρώνει τα 90.000 ευρώ με καλύτερους όρους (ύψος δόσης, επιμήκυνση) και τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ παγώνουν – χωρίς εκτοκισμό – έως και 15 έτη. Εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής κάθε τέλος του χρόνου παίρνει – ανάλογα πάντα τα οικονομικά του – κούρεμα ενός ποσοστού από 4% έως και 8% στο παγωμένο ποσό. Στο τέλος της περιόδου, αν δεν έχουν αποκατασταθεί τα εισοδήματά του, μπορεί να διαγραφεί όλο το παγωμένο μέρος του δανείου.

* Εθελοντική παράδοση: Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν διαθέτει εισόδημα και κανένα ακίνητο, τότε υπάρχουν οι οριστικές λύσεις διευθέτησης όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα και η πώληση του ακινήτου.

Χωρίς κούρεμα
Η βεντάλια των ρυθμίσεων που δίνουν οι τράπεζες είναι διαφορετική για περίπου 200.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, ωστόσο διαθέτουν εισόδημα ή έχουν και ακίνητη περιουσία. Στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν προβλέπεται κούρεμα της οφειλής, τουλάχιστον όχι στην αρχική συμφωνία ρύθμισης. Οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών είναι:

- Διαχωρισμός οφειλής (split and balance): Δεν προβλέπει κούρεμα. Το δάνειο σπάει σε δύο μέρη, ανάλογα με το τι ποσοστό του μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τα εισοδήματά τους και την έξτρα ακίνητη περιουσία που διαθέτει. Το ένα μέρος εξοφλείται κανονικά, το άλλο «παγώνει» από 3 έως και 5 χρόνια, όποτε και γίνεται επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Το τι θα γίνει και πώς θα αποπληρωθεί το παγωμένο κομμάτι συμφωνείται εξαρχής μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας. Στην περίπτωση που διαθέτει άλλα ακίνητα, θα κληθεί να πουλήσει κάποιο από αυτά για να το αποπληρώσει.

- Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως και 15 χρόνια. Προβλέπεται όταν τα εισοδήματα του δανειολήπτη έχουν μεν πληγεί, ωστόσο υφίστανται. Επίσης, δίνεται σε δανειολήπτες που μπορούν να αποδείξουν ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζονται, καθυστερεί να τους πληρώσει και έχει μείνει πίσω κάποιους μήνες στην καταβολή της μισθοδοσίας.