Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ρύθμιση – ανάσα για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια

Με τη Δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να επικρέμαται τους τελευταίους μήνες πάνω από τα κεφάλια των οφειλετών και να αποτελεί πλέον ζοφερή πραγματικότητα και εφιάλτη αυτών, ρύθμιση εξ …Ιρλανδίας έρχεται να ανακουφίσει πλήθος οφειλετών, οι οποίοι πλέον είναι σε θέση να ρυθμίσουν οριστικά τα στεγαστικά τους προϊόντα.

Συγκεκριμένα το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης οφειλών στεγαστικών (κυρίως) δανείων - το οποίο εφαρμόστηκε κατά κόρον στην ιρλανδική κρίση -, εντάσσεται πλέον στη φαρέτρα των οφειλετών για ουσιαστική και βιώσιμη ρύθμιση με τον εκάστοτε τραπεζικό φορέα.

Πρόκειται για το λεγόμενο split (σπάσιμο) and freeze (πάγωμα), το οποίο προωθείται το τελευταίο διάστημα από το Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις τράπεζες (SSM), στη δε χώρα μας εφαρμόζεται δειλά τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά καθιερώνεται ως μακροχρόνιος τρόπος ρύθμισης οφειλών.

Εν προκειμένω, το ΄΄κόκκινο΄΄ στεγαστικό δάνειο χωρίζεται σε δυο μέρη (συνήθως σε ποσοστό 50-50), εκ των οποίων το ένα μέρος «παγώνει» και το δεύτερο ρυθμίζεται με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη (μείωση της μηνιαίας δόσης, ώστε αυτός να μπορεί να ανταποκριθεί και ενδεχόμενη επιμήκυνση στην αποπληρωμή).

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης – οφειλέτης είναι συνεπής στις οφειλόμενες δόσεις όσον αφορά το μέρος του ρυθμιζόμενου δανείου, το εναπομείναν «παγωμένο» μέρος μπορεί είτε να κουρευτεί σε μεγάλο ποσοστό («κουρεύεται» σταδιακά ανάλογαμε το πόσο συνεπής είναι ο οφειλέτης), είτε να διαγραφεί (κρίνεται κατά περίπτωση)

Να σημειωθεί δε ότι οι τραπεζικοί φορείς δεν επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξήσουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται από τον οφειλέτη, μειώνοντας αντίστοιχα το μέρος του δανείου που παραμένει «παγωμένο», οι δε δανειολήπτες χάνουν τη ρύθμιση στην περίπτωση που δεν είναι συνεπείς και καθυστερούν τις καταβαλλόμενες δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εξής:

Στεγαστικό δάνειο ύψους σήμερα 111.000 Ευρώ (συμπερ. των τόκων που οι τράπεζες συνήθως υπολογίζουν με βάση τη χρονική διάρκεια των 360 και όχι των 365 ημερών, όπως είναι το ορθό), βάσει της ανωτέρω ρύθμισης, η οφειλή σπάει σε δυο μέρη, ήτοι 55.500 (το οποίο και παγώνει), το δε υπόλοιπο 55.500 ρυθμίζεται βάσει της σημερινής οικονομικής δυνατότητας του οφειλέτη.

Στην περίπτωση που είναι ο δανειολήπτης ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις, το πρώτο μέρος κουρεύεται (κατά κεφάλαιο και όχι μόνο σε τόκους!!) ή και διαγράφεται.

Με δεδομένη αφενός δε την παρατηρούμενη αύξηση εισροών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, αφετέρου το πολύ μεγάλο ποσοστό των ρυθμιζόμενων δανείων που ξαναγίνονται «κόκκινα»- λόγω της αδυναμίας των οφειλετών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και των μη βιώσιμων λύσεων στις οποίες έχουν συναινέσει -, αναμένεται η συγκεκριμένη επιλογή – ρύθμιση να δώσει οριστική λύση και πραγματικά βιώσιμες λύσεις στο ακανθώδες ζήτημα των ανωτέρω τραπεζικών προϊόντων

Εν κατακλείδι, ο οφειλέτης οφείλει να μεριμνήσει και να αναζητήσει με την καθοδήγηση των ειδικών την πιο συμφέρουσα λύση για τη ρύθμιση των τραπεζικών του προϊόντων, δρώντας προληπτικά και προστατεύοντας την περιουσία του και τους κόπους «μιας ζωής» πριν καταλήξουν βορά στα χέρια του εκάστοτε πιστωτή του.

Πηγή: newsbomb.gr