Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

«Κούρεμα» έως 40% και 95% προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

«Τοίχο» φαίνεται να βρίσκουν οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με πολλούς οφειλέτες «κόκκινων» στεγαστικών, αλλά και καταναλωτικών δανείων, προκειμένου να τους προτείνουν ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν «κούρεμα» έως 40% και 95% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ειδικά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, που εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – 44,3% στο τέλος Ιουνίου 2018 – μόλις ένας στους δύο εμφανίζεται στο τηλέφωνο, «φλερτάροντας» σοβαρά με το ενδεχόμενο – εάν δεν έχει αναζητήσει καταφύγιο στον Νόμο Κατσέλη – να δει την περιουσία του να βγαίνει στο «σφυρί».

Δεν απαντούν…
«Είναι εντυπωσιακό πώς κάποιος, που έχει λάβει δάνειο και δη, εξασφαλισμένο, απορρίπτει τις κλήσεις.

Προφανώς, έχει συνηθίσει να μην πληρώνει και, άρα, το οποιοδήποτε haircut είναι χειρότερο από το τίποτα», σχολίασε σχετικά από το βήμα του 10ου risk management and compliance forum της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο χρόνο η τράπεζα έχει θέσει σε ισχύ νέα προγράμματα ρύθμισης για το σύνολο των χαρτοφυλακίων, που έχουν ως βάση τους το «κούρεμα» κεφαλαίου.

«Στα στεγαστικά δάνεια η λύση του haircut προτείνεται στο 10% με 15% των περιπτώσεων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να βάλει τέλος στην «κουλτούρα» αθέτησης πληρωμών, που… γεννήθηκε μέσα στην κρίση.

Λύσεις
Ειδικότερα, σύσσωμες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εστιάσει σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν μερική διαγραφή της οφειλής, ώστε το εναπομείναν ποσό να διαμορφώνεται σε ύψος, που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από τον δανειολήπτη και όχι στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, ήτοι τη μετάθεση της συμβατικής ημερομηνίας καταβολής της τελευταίας δόσης.

Παράλληλα, τα ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, τόσο το… ντόπιο Split Balance, όσο και τo ιρλανδικό μοντέλο.

Και τα δύο προβλέπουν "σπάσιμο" του δανείου σε δύο μέρη, στην... ελληνική περίπτωση, ωστόσο δεν υφίσταται κούρεμα του δεύτερου τμήματος, αλλά τακτοποίησή του σε μεταγενέστερο χρόνο με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση η οποία συμφωνείται εξ αρχής και από τα δύο μέρη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος