Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Παραλλαγή του ιρλανδικού μοντέλου ρύθμισης "κόκκινων" δανείων λανσάρουν οι τράπεζες

Μία παραλλαγή του ιρλανδικού μοντέλου για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια που έχει ως βάση την εμπορική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου, λανσάρουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η νέα ρύθμιση διατηρεί το πνεύμα των προϊόντων τύπου των split (Balance και Freeze) τον διαχωρισμό, δηλαδή,της οφειλής σε δύο μέρη. Σε αντίθεση με όμως με αυτά, τo haircut ("κούρεμα") στο πρώτο τμήμα είναι μεγαλύτερο, ενώ το πρώτο “παγωμένο” κομμάτι επανεξετάζεται με κριτήριο την εμπορική αξία της εξασφάλισης.

“Μετά την πάροδο συνήθως της επταετίας τα ιδρύματα ζητούν την επανεκτίμηση του ακινήτου, προκειμένου να γίνει σύγκριση σε σχέση με την αρχική τιμή” τονίζουν στην εφημερίδα “Ελεύθερο Τύπο“.

Στην περίπτωση λοιπόν που η αγοραία τιμή είναι υψηλότερη, ο δανειολήπτης κινδυνεύει να απολέσει τη δυνατότητα τυχόν διαγραφής του υπολοίπου της οφειλής.

“Δεδομένου ότι τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια δόθηκαν σε μια εποχή κατά τη οποία η κτηματαγορά βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα, το επίμαχο σενάριο φαντάζει σήμερα απίθανο. Σε 7 χρόνια ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία των τιμών των ακινήτων“, προσθέτουν.

Τι λένε οι τραπεζικές πηγές

Σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές, στην άλλη περίπτωση, κατά την οποία η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά, η τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω “κούρεμα“ του υπολοίπου της οφειλής.

“ Όπως και να έχει πρόκειται για ένα ρίσκο που καλείται να πάρει ο οφειλέτης, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά της επίμαχης ρύθμισης”, καταλήγουν.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Το Split Balance

Υπενθυμίζεται ότι, το Split Balance προβλέπει τον διαχωρισμό της οφειλής σε δύο τμήματα (tranches):

Το τμήμα του δανείου, το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει, με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του.

Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου, το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση η οποία συμφωνείται εξαρχής από τα δύο μέρη.

Το Split and Freeze

Όσον αφορά στο Split and Freeze, το μοντέλο ,δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην ιρλανδική κρίση, η διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι το δεύτερο κομμάτι όχι μόνον “παγώνει” αλλά ταυτόχρονα κουρεύεται σε ποσοστό ανάλογο με τη συνέπεια του δανειολήπτη.