Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Κόκκινα δάνεια: “Φρένο” στις ενοχλήσεις των εισπρακτικών

Αυστηρότερους κανόνες και περιορισμούς στη δράση των εισπρακτικών εταιρειών βάζει ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για επιχειρήσεις και δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με το “κυνήγι” οφειλετών κόκκινων δανείων και άλλων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Οι διατάξεις αυτές κωδικοποιήθηκαν με τον νόμο 5028/2023 και αποτελούν πλέον ισχυρή ασπίδα προστασίας για τους “κόκκινους” οφειλέτες, που υφίστανται συνεχείς οχλήσεις και γίνονται θύματα εκβιαστικών πρακτικών.

Στον Κώδικα ορίζεται ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών, ο οποίος είναι:

  • Να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα χρέη
  • Να διαπραγματεύονται μαζί τους για τους όρους αποπληρωμής, έχοντας σχετική εντολή και εξουσιοδότηση από τις τράπεζες ή τον όποιο πιστωτή

Περιορισμοί και απαγορεύσεις τίθενται στις πρακτικές που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι εισπρακτικές εταιρείες. Αναφέρεται ειδικότερα ότι:

  • Απαγορεύεται η άσκηση ψυχολογικής πίεσης, με απειλές ότι κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία ή των οικείων του
  • Δεν επιτρέπεται σε υπαλλήλους των εισπρακτικών εταιρειών να διενεργούν πράξεις οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο ασκούνται μόνο από δικηγόρους (π.χ έγγραφα πλειστηριασμού)


Financial & Law:
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας

Οσον αφορά στο συστηματικό “κυνήγι” των οφειλετών και τις οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία, ο νέος κώδικας προβλέπει τα εξής:

  1. Τηλεφωνήματα στο χώρο εργασίας του οφειλέτη απαγορεύονται  - εκτός αν ο ίδιος έχει δώσει αυτόν τον αριθμό ως μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας
  2. Η εισπρακτική μπορεί να τηλεφωνεί στον οφειλέτη μόνο τις εργάσιμες ημέρες και μόνον έως τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
  3. Απαγορεύεται στις εισπρακτικές να διαβιβάζουν σε άλλους – ακόμη και σε θυγατρικές τους εταιρείες - στοιχεία που αφορούν προσωπικά δεδομένα του οφειλέτη.

Σε περίπτωση παράβασης αυτών των κανόνων, στην εισπρακτική εταιρεία επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 500.000 ευρώ. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο οφειλέτης μπορεί να στραφεί κατά της εισπρακτικής σε περίπτωση απειλής ή εκβίασης ή εξύβρισης.