Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Πώς μπορεί ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν προθεσμία να καταθέσουν αίτηση δανειολήπτες με χρέη σε τράπεζες και δημόσιο ώστε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Με την κατάθεση της αίτησης ορίζεται ημερομηνία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) και του οριστικού δικαστηρίου σε διάστημα ενός έτους.

Η οικονομική κρίση μέρα με τη μέρα βαθαίνει. Κατά συνέπεια, και τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται. Ίσως το μοναδικό «όπλο», εργαλείο ώστε να ρυθμίσει ένας οφειλέτης τα χρέη του και να προστατεύσει το σπίτι που διαμένει, την πρώτη κατοικία του, αποτελεί η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, γνωστό ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο νόμος:

1. Ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η αίτηση είναι πολυσέλιδο δικόγραφο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Μπορεί να έχει προηγηθεί προσπάθεια προδικαστικού συμβιβασμού.
2. Το δικαστήριο ορίζει δικάσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.
3. Από την ημέρα ολοκλήρωσης της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις που ορίζονται από το νόμο, και έτσι αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά της περιουσίας του.
4. Την ημέρα της επικύρωσης, ο ειρηνοδίκης αποφασίζει για την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, αλλά και τι θα πληρώνει μηνιαίως προς τους πιστωτές του.
5. Οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα και το κόστος διαβίωσης της οικογένειάς του.
6. Σε περίπτωση καθυστέρησης των συγκεκριμένων δόσεων, τα προσωρινά μέτρα προστασίας ανακαλούνται.
7. Το ποσό της μηνιαίας δόσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται ετησίως, αλλά και αν το εισόδημα του οφειλέτη διαφοροποιείται προς τα κάτω μπορεί να ζητήσει να μεταρρυθμιστεί η απόφαση.

Σημαντικά σημεία σχετικά με τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο νόμος Κατσέλη όπως είναι σήμερα, θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018.
Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.
Από εκεί και πέρα θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου, με πολύ πιθανή την κατάργηση της κύριας κατοικίας.
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να διασώσουν την κύρια κατοικία τους να προβούν άμεσα σε κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
Από τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει την κύρια κατοικία.
Μοναδικό «όπλο» είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σε παράλληλη ισχύ είναι και ο νόμος του Καταναλωτή (ν.2251/1994) που προστατεύει την κύρια κατοικία για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ.

«Δεύτερη ευκαιρία» για βελτίωση της αρχικής ρύθμισης
Κάθε οφειλέτης που δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση που του όρισε το προσωρινό δικαστήριο, έχει την δυνατότητα να ενημερώσει για τα νέα οικονομικά του δεδομένα, δηλαδή να υποβάλει αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης (είτε είναι προσωρινή είτε είναι οριστική) και να ζητήσει επαναπροσδιορισμό της δόσης.

Πηγή: newsbomb.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642