Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα • Αίτηση για ένταξη στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων

Σε θρίλερ εξελίσσεται το «παζάρι» κυβέρνησης και Τρόικα για τις ρυθμίσεις των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα συμφωνεί σε ρύθμιση με επιτόκιο 1,5% αλλά σε κυμαινόμενο επιτόκιο και όχι σταθερό που ζητούσε η ελληνική πλευρά, συνδεδεμένο μάλιστα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Δεν διαφωνεί όμως στο εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ.

Για την περίοδο χάριτος, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει να φτάνει σε 4 έτη, με αξιολόγηση στα 2 χρόνια. Μετά από τις διαπραγματεύσεις, φέρεται να συμφωνούν σε περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση.

Διαφωνία υπάρχει ακόμα για αν θα τύχει προστασίας η α΄ κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, εφόσον το σύνολο της περιουσίας δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά. Η τρόικα συμφωνεί μεν από πλευράς στα νούμερα αυτά, αλλά φαίνεται πως επιμένει πως πρέπει να εξετάζεται η συνολική περιουσία όχι μόνο ως προς τα ακίνητα που διαθέτει, αλλά να περιλαμβάνονται και όλα άλλα στοιχεία του δανειολήπτη όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και τροποποιήσεις στον «νόμο Κατσέλη» και ειδικά για το ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η πρόταση όμως το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης, με ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό τα 40 ευρώ, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή από την τρόικα.

Κεντρικά σημεία της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης στο θέμα της ρύθμισης των δανείων θα είναι:

1. Η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου 25.000 ευρώ, προκειμένου να ανοίγει ο δρόμος διευκολύνσεων στην αποπληρωμή οφειλών με τετραετή περίοδο χάριτος και κυμαινόμενο επιτόκιο 1,5% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

2. Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, όπου θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ενδιάμεση αξιολόγηση στα 2 χρόνια. Μετά από τις διαπραγματεύσεις, φέρεται να καταλήγουν σε περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση.

3. Προστασία πρώτης κατοικίας. Το θέμα αναμένεται να κριθεί οριστικά σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ . Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται ότι επιμένει πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.)

4. Νόμος Κατσέλη. Οι τροποποιήσεις στο «νόμο Κατσέλη», παραμένουν επίσης ένα σημείο που χρίζει συμβιβασμού με τις διαφωνίες να εντοπίζονται στο ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει, το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ, η τρόικα ζητάει… παραπάνω.


Financial & Law: Δικαστικές και εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - "Κούρεμα" οφειλών έως και 90%! Τηλέφωνα: 210.3300660 - 6945976642