Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Από "στρατηγικούς κακοπληρωτές" το 20% των "κόκκινων δανείων"

Δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν
Ποσό που φτάνει τα 20 δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο 100 δισ. "κόκκινων δανείων", που βαραίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφορά "στρατηγικούς κακοπληρωτές", εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Δηλαδή, αφορά πρόσωπα που ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, προσπαθώντας να επωφεληθούν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ, ένα 20% των "κόκκινων δανείων" τόσο στα στεγαστικά, όσο και στα επιχειρηματικά, αφορούν δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν. Σημείωσε δε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και ευρύτερα η εγχώρια οικονομία.

Το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών" έχει απασχολήσει ξανά την ΤτΕ, η οποία στην ενδιάμεση έκθεσή της τόνιζε ότι "η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε αποφάσεις που στην ουσία προστατεύουν δανειολήπτες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους".

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, περίπου το 40% των ατόμων που έχουν καταθέσει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος εξασφαλίζει προστασία στους δανειολήπτες, όχι απλά είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες αλλά και διατηρούν πολύ υψηλές καταθέσεις.

Η εικόνα σήμερα όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι εξαιρετικά αρνητική. Από τα περίπου 204,5 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις (96,5 δισ.), ελεύθερους επαγγελματίες (13,5 δισ.) και νοικοκυριά (94,5 δισ.), περισσότερα από τα μισά είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι χωρίς την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα μπορούν οι τράπεζες να συμβάλουν ενεργά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από το επίπεδο των 10 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2007, σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642