Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Διαδικασίες Fast Track για πλειστηριασμούς και νόμο Κατσέλη

Fast track διαδικασίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων απαιτούν οι δανειστές. Με την κυβέρνηση να… βάζει νερό στο κρασί της το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα σπίτια που θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον πλειστηριασμό και οι επιχειρήσεις που θα κατεβάσουν ρολά. Αλλαγές προωθούνται στην πλειονότητα των νόμων που συνδέονται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Καταρχάς, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν για την αυτοματοποιημένη διαδικασία, που προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η οποία αφορά σε επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής, δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για όσες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (δηλαδή για τις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ και τα φυσικά πρόσωπα). Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα – έξοδα (Ε3) και τα περιουσιακά τους στοιχεία (Ε9). Οσες επιχειρήσεις, όμως, τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) θα πρέπει να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας.

Σημειώνεται πως με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, όποιοι ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα μπορούν να «κουρέψουν» τις οφειλές τους. Για να πετύχουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθήσουν τη βασική διαδικασία του μηχανισμού, δηλαδή εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και ανάθεση σε συντονιστή της αίτησης. Ο τελευταίος θα παρουσιάσει την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών στους πιστωτές, οι οποίοι κατά τα 3/5 θα πρέπει να την εγκρίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των θεσμών έχει μπει και ο νόμος Κατσέλη (3869/2010), γνωστός και ως το τελευταίο οχυρό για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Για την ακρίβεια εξετάζονται κάποιες αλλαγές για να καταστεί πιο αποτελεσματικός, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του. Μία από τις προτάσεις που φέρεται να προκρίνεται είναι όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί μέχρι την αλλαγή του, να κληθούν να ρυθμίσουν υποχρεωτικά το ληξιπρόθεσμο δάνειό τους εξωδικαστικά, δηλαδή να εξαντλήσουν τα περιθώρια ρύθμισης με την τράπεζα. Μία ακόμη αλλαγή που προωθείται αφορά στη fast track απόφαση της Δικαιοσύνης για όσους δανειολήπτες εγκαταλείπουν τη μηνιαία δόση τρεις μήνες μετά την απόφαση για ρύθμιση του δικαστηρίου.

Πηγή: eisodima.gr



Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε όλες τις ειδήσεις από το ofeiles.gr καθημερινά στο email σας.