Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Τράπεζες: Κατάσχεση λογαριασμών για ρυθμισμένα δάνεια που "κοκκίνισαν"

Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζουν και θα εφαρμόσουν εφεξής οι τράπεζες σε όσα ρυθμισμένα δάνεια μετά την πάροδο κάποιων μηνών περνούν εκ νέου στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων (NPLs).

Συγκεκριμένα στο στόχαστρο έχουν μπει δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά), τα οποία ρυθμίσθηκαν στο παρελθόν (είτε παλαιότερα είτε πρόσφατα) και βρέθηκαν σε κάποια φάση εκ νέου σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι η… κατάσχεση των οφειλόμενων (σ.σ. των δόσεων σε καθυστέρηση) από τυχόν καταθετικό λογαριασμό που διαθέτει ο δανειολήπτης στην τράπεζα. Το μέτρο δεν έχει – έως τώρα -καθολική εφαρμογή από όλες τις ελληνικές τράπεζες αλλά ήδη χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο εξ αυτών.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων μίας τράπεζας τόσο πιο επιθετικά είναι τα μέτρα που εφαρμόζει. Εφόσον υπάρχει καθυστέρηση σε συνδυασμό με το βαθμό αρρυθμίας που εμφανίζει ή έχει εμφανίσει στο παρελθόν το δάνειο μπορεί να γίνει «κατάσχεση» του οφειλόμενου ποσού από καταθετικό λογαριασμό είτε του δανειολήπτη είτε του εγγυητή. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ο καταθετικός λογαριασμός διατηρείται στην ίδια τράπεζα», αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση του θέματος.


Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Πρόβλημα τα ρυθμισμένα
Όσα δάνεια ρυθμίσθηκαν στο παρελθόν έως και τα μέσα του 2017 αποτελούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε μεγάλο βαθμό (εξαρτάται από την πολιτική που ακολούθησε στις ρυθμίσεις η κάθε τράπεζα) μία βραδυφλεγή βόμβα για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Κι αυτό διότι οι ρυθμίσεις δεν ήταν μακροχρόνιες και δεν λάμβαναν υπόψη - πέραν της τότε οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη – τις εισοδηματικές του προοπτικές σε βάθος τουλάχιστον 3ετίας.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 50,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα άνω των 3 μηνών διαμορφώνονται στο 19,5%, ήτοι 9,8 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η διαχείριση των ρυθμισμένων δανείων αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών πρέπει να επανεξεταστούν και να ρυθμισθούν με ρεαλιστικούς όρους εκ νέου, με στόχο ο δανειολήπτης να μπορεί να τα εξυπηρετήσει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες ξεκίνησαν να δίνουν μακροχρόνιου χαρακτήρα ρυθμίσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το μέτρο αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Πωλήσεις, πλειστηριασμοί
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να αποτυπωθούν και στους νέους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα έτη 2019 έως και 2021 που θα υποβάλλουν οι τράπεζες στο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης για τα NPEs στο 2021 θα πρέπει να μειωθεί στο 15%-17% του συνόλου των χορηγήσεων.

Το βάρος στα νέα πλάνα-στόχους θα δοθεί στις πωλήσεις κόκκινων δανείων (επιχειρηματικά αλλά και επιλεκτικά στεγαστικά) και στους πλειστηριασμούς. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι πλειστηριασμοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε μηνιαία βάση από το τέλος του 2018 και θα κορυφωθούν το 2020 και 2021.

Πηγή: euro2day.gr