Όλες οι ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις • Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη • Ρυθμίσεις βάσει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα - Αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών • Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς • Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων - Εξωδικαστικός συμβιβασμός • Αναλαμβάνουμε αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη • Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και νομικοί • Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3300078 - 2155509237 - 210.3300660 και 6945976642.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Σε στρατηγικούς κακοπληρωτές το 50% των κόκκινων δανείων

8.500 πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των κόκκινων δανείων, απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, βρίσκεται στα χέρια στρατηγικών κακοπληρωτών, των οφειλετών δηλαδή που ενώ έχουν τα χρήματα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους δεν το κάνουν σκοπίμως.

Όπως αποκαλύπτει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, στους τέσσερις μήνες λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαπιστώθηκε ότι οι μισοί περίπου από τους κόκκινους οφειλέτες σκοπίμως δεν πλήρωναν το δάνειό τους, αντί για 30% που υπολόγιζαν αρχικά οι τράπεζες.

«Πριν την έναρξη των πλειστηριασμών, υπολογίζαμε ότι οι οφειλέτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μοιρασμένοι στα τρία: σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, σε αυτούς που δυσκολεύονται αλλά με μια ευνοϊκή ρύθμιση μπορούν να πληρώνουν και σε αυτούς που επίτηδες αφήνουν το δάνειό τους να “σκάσει”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου, όμως, τα πράγματα ξεκαθάρισαν, καθώς οφειλέτες παντελώς εξαφανισμένοι πήγαν στο γκισέ της τράπεζας καταθέτοντας μετρητά για να σώσουν το ακίνητό τους. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν βγάλει στο «σφυρί» κυρίως εμπορικά ακίνητα και διαμερίσματα ή βίλες μεγάλης εμπορικής αξίας.

Όπως έχει, μάλιστα, αναφέρει το insider.gr, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίστηκαν οφειλέτες και με εμβάσματα του εξωτερικού, ενώ μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων επιτυγχάνεται και με μετρητά από το «στρώμα».

Το ίδιο στέλεχος καταγγέλλει ότι με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τα προηγούμενα χρόνια ίσχυε ουσιαστικά ένα είδος «ατιμωρησίας» που ευνόησε τέτοιου είδους ανεύθυνες συμπεριφορές εκ μέρους των δανειοληπτών, καθώς για μεγάλο μέρος των δανείων που εκταμιεύονταν δεν πληρώθηκε «ούτε μία δόση».


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



8.500 πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στους τέσσερις μήνες που λειτουργεί με συστηματικό ρυθμό η πλατφόρμα των πλειστηριασμών, έχουν αναρτηθεί συνολικά 8.500 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 60% των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται επιτυχώς, το 30% αναβάλλεται λόγω ρύθμισης και μόνο το 10% ματαιώνεται.

Από τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται, μόνο τα μισά ακίνητα «αλλάζουν χέρια», αφού για τα υπόλοιπα δεν εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ίδιες τις τράπεζες που τα εκπληστηριάζουν (80-87%). Αυτό σημαίνει, ότι από το σύνολο των ακινήτων που αναρτώνται στην πλατφόρμα, τα μισά καταλήγουν στο ενεργητικό των τραπεζών.

Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, τουλάχιστον για ένα διάστημα, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καλλιεργήσουν μια γόνιμη αγορά ακινήτων, χωρίς να επέλθει «σοκ» στις τιμές λόγω υπερβολικής προσφοράς. Αυτό το αναγνωρίζει και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας μεν ότι «οι τράπεζες δεν είναι εταιρείες real estate», αλλά είναι λογικό να προσπαθούν τα ιδρύματα να στηρίξουν την αγορά ακινήτων στο ξεκίνημά της στην Ελλάδα.

Έως το τέλος του έτους, έχουν προγραμματιστεί 5.648 πλειστηριασμοί, αν και τα στοιχεία αυτά αλλάζουν καθώς νέα ακίνητα προστίθενται από τις τράπεζες. «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς καθώς ο ψυχολογικός παράγοντας έχει αποδειχθεί καταληπτικός στο “πρασίνισμα” ενός μεγάλου μέρους μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει η ίδια πηγή.

Πηγή: insider.gr